Swedbanks vd Michael Wolf. Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix.

Stor förbättring för Swedbank

"Nu kan vi lämna fasen att rädda banken"
1:44 min

Swedbank gör en vinst före skatt på 3,4 miljarder för det fjärde kvartalet. De är en stor förbättring jämfört med den förlust som banken gjorde året innan på 1,7 miljarder kronor. Och nu är fokus på att få bankens kunder mer nöjda, säger Swedbanks vd Michael Wolf.

– Nu kan vi lämna fasen att rädda banken, och nu ska vi utveckla banken och jobba mycket med kundfokuset, säger Michael Wolf, vd på Swedbank.

Hur svårt är det att återfå kundernas förtroende?

– Det handlar mycket om att våga möta kunden, och vi ser att vi inte har förlorat marknadsandelar utan snarare tagit marknadsandelar på inlåning och försäkringssidan och en rad andra områden under året. Nu gäller det att jobba hårt och förtjäna kundernas förtroende.

Nu gäller det att få Swedbanks kunder mer nöjda. Just relationen till kunderna fick sig en törn under finanskrisen, då Swedbank var illa ute efter riskfyllda affärer i Baltikum.

Men läget i Baltikum är ljusare ut nu enligt Swedbank, även om mycket arbete återstår.

– Vi har haft en riskreduktion på över hundra miljarder kronor i vår baltiska rörelse, och vi har anpassat kostymen där. Nu ser ekonomin ut att gå väldigt bra. Estland kom med i eurosamarbetet, vilket visar att de har finansiell styrka. Så trenden är väldigt positiv, men de måste fortsätta att jobba med reformer för att få hållbar tillväxt, säger Michael Wolf.

Två nyemissioner och vinster under 2010 har nu gett banken mer egna pengar, eller mer finansiella muskler, som vd Michael Wolf väljer att kalla det.

Och budskapet är klart, oavsett vad som händer i omvärlden så ska Swedbank klara nästa kris, utan hjälp från staten.

– Man ska inte hamna i en sådan situation, därför är det viktigt att ha både hängslen och livrem och det har vi nu. Därför har vi handlingsfriheten att serva kunderna och ta fler affärer fast i lagom takt, säger Michael Wolf, vd på Swedbank.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".