Japan på väg ur krisen

"En avgörande förändring"
1:05 min

Tokyo-börsen har i dag stigit till sin högsta nivå på nio månader. Anledningen är uppgifter om att Japan kan vara på väg ut ur sin mångåriga ekonomiska kris.

Kaoro Yosano sa i dag i Tokyo att Japans ekonomi kommer att börja växa igen i år. Han instämmer därmed i den bedömning som chefen för japans centralbank Masaaki Shirakawa gjorde i går.

Det innebär i så fall en avgörande förändring i Japans krisdrabbade ekonomi. Landet har befunnit sig i nästan oavbruten ekonomisk kris i 20 år.

Det har lett till en deflationsspiral, där fallande priser ytterligare har fördjupat krisen.

Inte ens räntor nära noll har vänt trenden. I själva verket har Japan under perioder haft negativ realränta, det vill säga om man tar hänsyn med till inflationen, har man fått betalt för att låna pengar.

Tiden är på väg att rinna ut för Japan. De statliga stödpengarna under den långa nedgångsperioden har lett till den utvecklade världens största statsskuld, 224 procent av bruttonationalprodukten.

Det har hittills varit hanterbart genom att behovet kunnat täckas av inhemsk upplåning till extremt låga räntor.

Men det årliga statliga lånebehovet är nu i snabb takt på väg att motsvara allt årligt inhemskt sparande i landet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".