Mördare kan bli utan straff efter utvisning

Socialstyrelsen anser det inte vara rimligt att den som dömts till psykiatrisk vård i stället för fängelse och sedan ska utvisas, bara vårdas i ett par dagar. Nu har man vänt sig till regeringen.

Bakgrunden till att Socialstyrelsen nu vänder sig till regeringen om vård av dömda är ett fall i Göteborg, där vården av en dömd mördare inte blev längre än just ett par dagar.

– Jag undrar hur man ska kunna säkerställa att vårdbehovet tillgodoses i landet han eller hon utvisas till och dessutom skyddsaspekten, om utvisning sker till ett land i närområdet är det inte så svårt att ta sig tillbaks, säger Per-Anders Sunesson, enhetschef på Socialstyrelsen.

Fick vård i två dagar
Upprinnelsen är ett fall med en ung man i Göteborg. Han dömdes till vård för att ha skjutit ihjäl en annan ung man och enligt domen skulle han också utvisas.

Men vården blev mycket kort, efter två dagar ansåg läkaren att han var frisk nog för att kunna utvisas.

Det som satte stopp för att så också skedde, det var nya mordmisstankar som gjorde att han kunde anhållas igen.

Mördare kan gå fria
Det här är inget unikt fall enligt Anders Forsman som är professor i rättspykiatri, om läkaren anser att en person är transportabel, kan han lämna landet. I ett sådant här fall med en svensk medborgare så hade länsrätten fått pröva frågan men det gäller inte när gärningsmannen är utländsk.

Finns inga avtal, vilket det inte gjorde i det här fallet, med Bosnien, kan mördaren gå helt fri i hemlandet.

Rättspsykitarisk vård av dömda är en het fråga och hela systemet ses över just nu. Den här luckan kan komma att täppas till i en ny lag men en sådan väntas tidigast 2007.

Johan Wangström
johan.wangstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista