Poliser utanför Gamla Ullevi. Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix

2 000 kronor för polisinsats under fotbollsmatch

Dyrt för fotbollsklubbar som drivs som bolag
1:44 min

Ett utslag i Kammarrätten i Göteborg kan komma att få stor betydelse för de fotbollslag som bedrivs som bolag istället för att vara föreningar. Orsaken är polisen i Göteborg som skickade en faktura till elitklubben Örgryte, Öis, i Göteborg för sin polisinsats inne på Gamla Ullevi under en match i somras. Enligt Kammarrätten var det här rätt eftersom bolag drivs av vinstintresse.

Utslaget har skakat om idrottsledare ordentligt. Polisens huvudskäl till att skicka fakturan på 8 000 kronor för polisinsatsen inne på Gamla Ullevi i matchen mellan Hammarby och Öis i början av juli, är just att Öis bedriver sin fotbollsverksamhet i bolagsform. Efter förhandlingar skrevs fakturan ner och hamnade på drygt 2 000 kronor.

– När vi har så kallade stormatcher är polisens insatser omfattande. Exempelvis när vi har spelat derbyn i Göteborg så är det ganska mycket folk och därmed mycket poliser. När vi har hemmamatch så kostar det väldigt mycket i polisbevakning. När GAIS har hemmamatch så kostar det ingenting därför att den ena är bolag och den andra är en förening, säger Lars Ranäng, styrelseordförande för Örgryte.

Men Kammarrättens beslut har vållat stort huvudbry inom svensk fotboll eftersom också AIK, Djurgården, Örebro och Hammarby, bolagiserat sin elitverksamhet.

– Jag tror att de föreningar som har bolag kommer att fundera över om de ska bedriva sin verksamhet i bolagsform eller om de än en gång ska driva den i sin ideella förenings form. De som funderar på bolag, de kan ställa sig frågan – ska vi verkligen göra detta? Vad svaret blir, det vet vi inte förrän efteråt, säger Lars-Åke Lagrell som är ordförande för svenska fotbollsförbundet.

Är det ett slag mot de klubbar som funderar på att bilda bolag?

– Det är klart man kan säga men det är i och för säg varje kostnad men visst är det så.

Lars-Åke Lagrell fick reda på utslaget från kammarrätten på Cypern idag några bara timmar före avspark i landskampen mellan Sverige och Cypern.

Det är inte helt klart hur Stockholmspolisen kommer att agera, men Erik Nord, chef för länsordningspolisen i Västra Götaland tycker att det är rätt att de bolagsdrivna föreningarna ska få betala.

– När man driver fotbollsverksamhet i bolagsform då menar vi att man är skyldig att ersätta oss för de kostnader som uppstår. Bedriver man det i ideell föreningsform så kan vi inte begära någon ersättning och det ger domstolarna oss rätt till.

Varför har ni valt att testa det här?

– Det handlar om att lagstiftningen har funnits och vi kanske inte har utnyttjat den fullt ut tidigare. Vi tycker att det här drar väldigt stora kostnader. Det här är en form av arrangemang när det gäller fotbollsmatcher. Det finns andra arrangemang när det gäller konserter som också drar polisresurser där vi menar att det inte ska ligga på skattsedeln att betala för de här arrangemangen i sådant arbete som egentligen arrangören borde stå för, säger Erik Nord.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".