1 av 9
Demonstranter ber i gryningen på Tahrirtorget på måndagen. Foto: Ben Curtis/Scanpix.
2 av 9
Tahrirprotesten växer folk bygger tält av plast och lakan. Foto: Emilio Morenatti/Scanpix
3 av 9
Största folkmassan på flera dagar på Tahrirtorget. Foto: Tarek Fawzy/Scanpix
4 av 9
"Du ska åka ut snart" lyder uppmaningen från AntiMubarakprotesten.Foto: Tarek Fawzy/Scanpix
5 av 9
Militär blockerar vägen till Tahrirtorget. Foto:Emilio Morenatti/Scanpix
6 av 9
En i proteströrelsen sover utanför en stängd resebyrå på Tahrirtorget. Foto:Emilio Morenatti/Scanpix
7 av 9
Statsanställda som inte kan komma till sina jobb i regeringsbyggnaden Mogama vid Tahrirtorget. Foto:Emilio Morenatti/Scanpix
8 av 9
Statsanställd lämnar regeringsbyggnaden Mogama, som blockeras av demonstranter på Tahrirtorget. Foto:Emilio Morenatti
9 av 9
Anställda på kontor vid Tahrirtorget väntar på att få komma in. Foto:Emilio Morenatti/Scanpix

Ekot rapporterar om Egypten 8 februari

Reformförslag från Mubarak i Kairo
1:13 min

Protesterna i Egypten har gått in i sin tredje vecka. Fortfarande hålls torget ockuperat dag och natt av flera tusen människor och många tusen köar för att komma in på torget. Även i storstaden Alexandria var det rekordfolkmassor i dag. Deras krav står fast: president Mubaraks omedelbara avgång.

23.10

Egyptens vicepresident Omar Suleiman varnar för att protesterna inte kan tillåtas pågå någon längre tid, rapporterar AP.

Vicepresidenten sa också att regimen tänker sitta kvar och att president Hosni Mubarak inte kommer att avgå omedelbart, rapporterar den statliga nyhetsbyrån Mena.

20.58

Statliga egyptiska medier rapporterade i dag att 34 politiska fångar frigetts.

Frigivningarna är de första sedan president Hosni Mubarak utlovade reformer i samband med att han deklarerade att han inte ställer upp för omval i presidentvalet i höst.

Enligt nyhetsbyrån Mena hade de berörda överlämnat sig till myndigheter efter att ha rymt i oredan när protestvågen började.

Vita huset i Washington har uppmanae egyptiska regimenatt frige alla gripna demonstranter och journalister omedelbart.

20.53

Vicepresident Omar Suleiman tv-talade, och lovade mer demokrati  och att de som demonstrerat inte kommer att straffas.

Många egyptier litar dock inte på en regim som styrt med brutalitet i decennier och som brutit liknande löften tidigare. Regimens senaste eftergifter verkar inte ha haft avsedd effekt.

I stället var folkmassan på Tahrir en av de största hittills under protesterna, och många var på torget för första gången för att ansluta sig till kravet på president Hosni Mubaraks omedelbara avgång.

Också i näst största staden Alexandria var det rekordfolkmassor i dag.  

19.40

USA:s försvarminister, Robert Gates, kommenterade i dag för första gången officiellt protesterna i Egypten.

Gates sa att det är av yttersta vikt att den egyptiska regeringen fullföljer sina löften och omedelbart sätter igång en övergång till demokrati.

– Det är viktigt att det blir en övergång där egyptierna kan se att de reformer som utlovats verkligen genomförs, sa Robert Gates.

Han hyllade samtidigt den egyptiska militärens agerande: att den varit återhållsam och behärskad under de dryga två veckorna av protestaktioner.

18.56

USA:s ambassad i Kairo förnekar att någon bland ambassadens personal körde den bil som mejade ner dussintals av demonstranter i slutet av januari.

På en video på Youtube och som också har visats i en rad internationella tv-kanaler syns en stor vit bil, som ser ut som en amerikansk diplomatbil, i hög fart meja ner demonstranterna och sedan försvinna.

Bilderna på händelsen tros vara från kvällen den 28 januari.

På amerikanska Kairo-ambassaden säger man i dag att ett antal av ambassaden bilar stals den 28 januari och att man har fått rapporter om att bilarna använts i samband med våldsamma och kriminella handlingar.

16.35

Frankrikes premiärminister François Fillon tvingades idag medge att han och hela hans familj så sent som under julhelgen gratis fått låna den egyptiske presidenten Hosni Mubaraks privatflygplan och att Mubarak också betalat för familjens helgvistelse i Egypten.

Tidigare har Frankrikes utrikesminister Michele Alliot-Maire gratisflugit med en av Tunisiens avsatte president Ben Alis nära affärsbekantas privatflygplan vilket medfört krav på hennes avgång.

16.30

Den största folksamlingen på flera dagar finns nu på Tahrirtorget i Kairo. En halv miljon sägs ha samlats i den över två veckor långa demonstrationen för att få Egyptens president Hosni Mubarak att avgå nu.

16.23

Wael Ghonim är nu på Befrielsetorget, Tahrir, i centrala Kairo och möts av jubel och handklappningar.

16.00

Egyptiska centralbanken försöker stoppa valutafallet för pundet genom ett utflöde av dollar. Därmed har valutan ökat i värde gentemot dollarn från 5,96 per dollar till 5,87 pund per dollar. Under protesterna har valutan sjunkit till sin lägsta nivå på sex år.

15.15

 om det senaste i Egypten. Intervju med 80-åriga författaren Nawal al Sadawi, feminist och aktivist, som själv deltagit i protesten på Befrielsetorget. Claes Hemberg om hur det som händer påverkar ekonomin och vår korrespondent Nils Horner om det senaste.

15.00

Minst 297 har dödats under protesterna mot president Hosni Mubarak. Human Rights Watch har kartlagt dödsfall och skadade i Cairo, Alexandria och Suez, men konstaterar att de verkliga dödstalen förmodligen är större. 232 har bekräftats döda i Kairo, 52 i Alexandria och 13 i Suez.

–  Många dog efter att ha träffats på nära håll av gummikulor och tårgaspatroner, säger Heba Morayef vid Human Rights Watch.

14.08

Wael Ghonims intervju i egyptiska tv-kanalen Dream TV var mycket känslosam.

–  Jag är inte en hjälte, har bara använt mitt tangentbord. De äkta hjältarna finns på torget, dem kan jag inte namnge. Just nu anklagas vi som förrädare, jag med. Jag blev inte misshandlad, men fängslad och kidnappad. De jag träffade i fängelset, var intellektuella, som trodde att vi var förrädare.

--  Om jag var en förrädare då hade jag stannat vid min pool i mitt hus i Emiraten. De som kallas "Facebooks unga" gick ut i tiotusentals 25:e januari, tala med dem!

--  Min fru ville skilja sig från mig för att jag inte var mer tid med henne och nu kallas jag för förrädare. Jag har arbetat för mitt land med min dator, säger Wael Ghonim.

En engelsk översättning av den 15 minuter långa intervjun finns här:

13.40

Helt nya människor ansluter nu till protesten på Befrielsetorget, Tahrir. Köerna in till det barrikaderade torget är långa:

– Jag kom hit för att Mubaraks nya regering är samma gamla gäng, som förrut. Presidenten fattar inte att allt är över, han är en envis man, säger Afaf Naged, 71 år och tidigare styrelseledamot i statsägda Egyptiska Nationella banken.

– Jag kom hit inspirerad av Wael Ghonim. Han har rätt i att NDP, nationella demokratiska partiet är slut. Det finns inte lnägre något parti, men de vill inte erkänna det, säger Amr Fathou kirurg, som inte tidigare kunnat demonstrera på grund av sitt jobb.

13.35

Skottlossning rapporteras från Tunisiens huvudstad Tunis, landet där proteströrelsen startade redan i december. Presidenten avgick, men fortfarande är läget i landet instabilt.

12.20

Osäkerheten i Egypten har fått oljepriset att stiga över 100 dollar per fat. Dessutom har guldpriset stigit med över tre procent och kopparpriset med sex procent sedan protesterna började för mer än två veckor sedan.

12.15

Den frisläppte Googlechefen Wael Ghonim har intervjuats i arabiska medier. Han säger att han inte ska ses som en av proteströrelsens ledare utan bara som en i mängden. Han vill också att fokus ska flyttas från honom till de som fortfarande protesterar på torget.

11.45

President Mubarak ska också ha beordrat en utredning av de blodiga sammanstötningarna i förra veckan mellan dem som kräver presidentens avgång och regimstödjare.

I rådet som ska föreslå reformer av landets författningen ska både politiker och domare ingå. De ska ge sitt förslag första veckan i mars.

10.30

Efter mötet med oppositionen och det första regeringssammanträdet igår kväll har president Hosni Mubarak idag sagt att det kommer bli ett råd som ska föreslå författningsändringar.


Läs Ekots tidigare rapportering:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".