Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ser inga större problem med färdtjänstsäkerheten

Publicerat tisdag 8 februari 2011 kl 14.09
"Vi lever i en storstad med väldigt mycket trafik"
(1:36 min)

Flera hundra passagerare inom färdtjänsten skadas varje år och kostnaderna uppskattar forskarna till en kvarts miljard kronor per år. Men i landets största färdtjänstområde är politikerna ganska nöjda med säkerheten.

– Åker man två gånger varje dag så måste man åka i ungefär 100 år innan man drabbas av någonting, säger Carl Grufman som är ledamot i Trafiknämnden i Stockholms län.

– Då räknar jag också så att säga klämma fingrarna i dörren och den typen av saker.

Det gäller alltså Stockholms län, där man gör en tredjedel av landets 10 miljoner färdtjänstresor. Men trafikforskaren och universitetslektorn Anders Wretstrand tycker inte att problemet är så obetydligt.

– Här är det någon typ av personskada som i runda slängar är mellan tre och fem per 100 000 resor, vilket nationellt blir en stor siffra, säger han.

Jämfört med busspassagerare drabbas färdtjänstens resenärer av olyckor tio gånger oftare. Många som gör sig illa är så sköra i kroppen att skadorna blir svåra efter ganska triviala olycksfall.

Men ska man då alls skadas i färdtjänsten?

– Det är människor som är ute i färdtjänsten, det är människor som reser, vi lever i en storstad med väldigt mycket trafik och saker som händer, så tyvärr inträffar saker ibland, säger Carl Grufman.

Anders Wretstrand vill se att det satsas pengar på säkrare färdtjänst.

– Kan vi göra en liten investering i ökad säkerhet på varje resa så kommer vi att uppnå en positiv effekt, säger han.

– Vi arbetar hårt med förarutbildning, samverkan, kontroller och prov för att försöka få ner antalet olyckor som inträffar, säger Carl Grufman, ledamot i Trafiknämnden i Stockholms län.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".