Ny minerallag stärker gruvintressen

I förslaget till ny minerallag stärks gruvintressena och samtidigt får markägarna mindre att säga till om. ”När man ser tillfälle att utvinna guld så finns också en del lycksökare”, säger infrastrukturminister Ulrica Messing.

Markägare får i fortsättningen ingen rätt att yttra sig innan prospektörer får tillstånd att undersöka eventuella malmfyndigheter.

Samtidigt kan oseriösa malmletare vägras tillstånd att leta malm. Det är några av förslagen till ny minerallag, som regeringen nu lämnar till lagrådet för granskning.

– Vi är väldigt optimistiska inför gruvnäringen i framtiden och vill naturligtvis modernisera den lagstiftning som har varit och hitta en bra avvägning mellan allmänna intressen och enskilda behov, säger infrastrukturminister Ulrica Messing.

Liten myndighet ger tillstånd
Bergmästaren kallas den lilla myndighet, som ger tillstånd till undersökning och brytning av malm. I fortsättningen får en markägare inte yttra sig innan ett undersökningstillstånd ges av Bergmästaren. Det kan ses som en försvagning av motstående intressen.

Det är först när arbetsplanen för undersökningen upprättas, som markägaren och andra sakägare kommer att få yttra sig. Först då kopplas länsstyrelsen in för att bevaka om det finns risk för skador för naturvård och kulturminnesvård.

Har misskött sig förr
Uppenbarligen finns dåliga erfarenheter av en del prospektörer, som har ställt till skada i natur och kulturmiljöer och inte varit seriösa. Därför ska bergmästaren enligt förslaget kunna avslå ansökan från den som har misskötte sig.

– När man ser tillfälle att utvinna guld så finns också en del lycksökare, säger Ulrica Messing.

För att få nej krävs alltså i allmänhet att prospektören redan tidigare har klantat sig.

Markägaren får ersättning
Under gångna år har det varit många konflikter mellan markägare, naturvård och prospektörer om ingrepp med vägar och byggnader där lokalbefolkningen ansett att de inte har något att säga till om. Nu föreslår regeringen att när det väl blir brytning av en malmfyndighet ska markägaren få rätt till ersättning.

– De som äger marken ska få en och en halv promille av det genomsnittsvärde som blir på den brutna mineralen.

Vill ha fler gruvor
Undersökningstillstånd täckte för några år sedan 20 procent av landytan i Norrbotten och drygt 7 procent i hela Sverige, men det har blivit ytterst få gruvor av malmletningen.

– Jag vill se fler gruvor som verkligen får chans att starta, det finns potential för gruvnäringen att utvecklas i vårt land och då har också tillväxtperspektivet varit viktigt för oss, säger Ulrica Messing.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista