Radiosportens fotbollsexpert Richard Henriksson. Foto: Björn Dalin/Sveriges Radio.

Ekonomiska konsekvenser för fotbollsklubbarna

Kammarrätten gav polisen rätt som tog betalt för bevakningen av en fotbollsmatch mellan Örgryte och Hammarby 5 juli 2010. Radiosportens expert Richard Henriksson tror att detta kan innebära ekonomiska svårigheter för fotbollssklubbarna om polisen fortsätter att ta betalt för bevakningen.

Vad betyder domen?

– Det innebär en stor kostnad för Örgryte som fick betala för de polisinsatser som användes under matchen. Det är en prejudicerande dom som innebär att fotbollsklubbarna hädanefter kan bli tvungna att betala för sin bevakning.

Vad kan domen få för konsekvenser?

– Det beror på om polisen väljer att gå vidare och ta betalt. Det är ganska luddigt vad det kan få för konsekvenser, men de stora fotbollsklubbarna som AIK och Djurgården har ju väldigt stora polisinsatser på sina matcher, det kommer att påverka fotbollsklubbarnas ekonomi. Det är väldigt snårigt, för att många fotbollsklubbar drivs som aktiebolag men ägs av en idrottsförening, så det är svårt att veta vilka som får betala.

Hur kan detta påverka fotbollsklubbarnas ekonomi?

– Om man ser det i en stor skala så kan bevakningen utgöra en stor utgiftspost. Klubbarna är redan svårt ekonomiskt ansatta så det kan innebära att de får slut på pengar och betalar mindre till sina spelare eller säljer sina spelare. Det kan innebära att laget blir sämre och tillslut går i konkurs. Polisen har ju ännu inte tagit ställning till om de ska fortsätta ta betalt och just i detta fall var ju polisinsatsen vid Örgrytematchen inte den största.

Vad får domen för konsekvenser på säkerheten under matcherna?

– Ja, det kan få stora konsekvenser om de av ekonomiska skäl väljer att skära ner på säkerheten. De kanske bara tar in ett litet antal poliser och istället använder sig av publikvärdar. Jag förstår hur domstolen resonerar. Det gäller ju även vid andra privata arrangemang där de får betala för polisinsatser. Det är dags för fotbollsklubbarna att bestämma sig om de ska vara ideella föreningar och då hålla sig inom ramarna, eller om de ska vara företag med vinstintresse. Man kan inte bara plocka russinen ur kakan.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".