1 av 2
Säkerhetsvakter utanför flygplatsen efter terrodådet. Misha Japaridze/Scanpix.
2 av 2
Klicka för karta - folkgrupper i kaukasus

Tjetjensk separatistledare bakom terrordåd

Vi kan utföra våra uppdrag var vi vill
1:40 min

En tjetjensk separatistledare tar på sig ansvaret för terrordådet på Domodedovo-flyplatsen i Moskva för drygt två veckor sedan. 36 människor dödades och över 100 skadades i attentatet. Nu hotar ryska separatister med nya terrordåd.

– Vi kan utföra våra uppdrag var vi vill och när vi vill, säger den tjetjenske separatistledaren Doku Umarov i en video där han hotar med ytterligare terrordåd under året som kommer.

I den 16 minuter långa videon som nu lagts ut på internet säger sig Umarov ha beordrat attacken mot flygplatsen Domodedovo i Moskva i slutet av januari. Ryska myndigheter har tidigare gått ut med uppgifter om att en 20-årig man från norra Kaukasus tros vara självmordsbombaren som utlöste sprängladdningen på Domodedovo.

46-årige Doku Umarov stred mot de ryska federala trupperna under båda krigen i Tjetjenien från 1994 och framåt. Han kallar sig ledare för det Kaukasiska emiratet, en löst sammansatt organisation som vill bryta sig ur ryska federationen och skapa en islamistisk stat i norra Kaukasus. 

Organisationen har tidigare tagit på sig andra blodiga terrordåd som sprängningen av ett snabbtåg mellan Moskva och Sankt Petersburg i slutet av 2009 och självmordsbomberna i Moskvas tunnelbana i mars förra året.

Doku Umarov gjorde för bara några dagar sedan ett annat utspel där han påstod att mellan 50 och 60 självmordsbombare stod beredda att angripa mål i Ryssland.

I Moskva har flera hot under de senaste veckorna lett till att köpcentrum och järnvägsstationer vid upprepade tillfällen fått evakueras och genomsökas.

Ännu har inga sprängladdningar hittats i samband med hoten. Separatisterna i norra Kaukasus säger att om Ryssland inte lämnar regionen kommer 2011 att bli ett år i blod och tårar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".