En fågelskådare på spaning vid stormvågorna på Scaniabadet i Malmö på tisdagen. Till höger taket som åkte av på studentboendet i Kristianstad. Foto: Scanpix. Montage: SR.

4 000 fortfarande utan el i stormens spår

Stormen som drog fram över Sydsverige under natten har skapat stora problem. Som mest var 35 000 hushåll i södra Sverige strömlösa, och fortfarande saknar runt 4 000 hushåll ström, framför allt i Skåne och Blekinge.

Samtidigt tycks det som att skadorna i skogen är mindre allvarliga än vad som först befarades.

– Det verkar inte ha blivit så allvarligt som vi först trodde. Vi var ute under förmiddagen och sett att det var enstaka träd som hade trillat, säger Hans Samuelsson som är jägmästare på Skogsstyrelsen.

Under dagen har personal från Skogstyrelsen varit ute för att få en bild av läget efter nattens storm. Och med tanke på rapporter om mycket starka vindar tycker Hans Samuelsson att läget verkar vara bättre än han befarat. Det har fallit en del enstaka träd, men det rör sig enligt de första rapporterna inte om några större mängder.

Som mest var 35 000 hushåll i södra Sverige strömlösa, och fortfarande saknar runt 10 000 hushåll ström, framförallt i Skåne och Blekinge.

Kraftbolaget Eon har 250 personer som är ute och lagar ledningar, och enligt Johan Aspegren som är informationschef så kommer de allra flesta att ha strömmen tillbaka i kväll.

– Vårt mål är att de allra flesta ska ha strömmen tillbaka innan klockan 20 i kväll. De som kommer att bli kvar är förhoppningsvis framför allt sommarstugor.

Det var först i dag på morgonen som Eon kunde påbörja reparationsarbetet av ledningarna. Under natten var det för farligt att ge sig ut.

– Man kan säga att det blåste ungefär lika mycket som under Gudrun, men effekterna, eftersom vi har grävt ner så mycket ledningar, är mycket mindre.

– Stormen är också under ett mindre område än vad Gudrun var, ungefär en tredjedel. Men om man bara tittar på det här området så är det betydligt färre kunder som är drabbade, säger Johan Aspegren.

För Marika Malmquist och de andra på ett studentboende där blev det en mycket dramatisk natt när delar av taket blåste av.

– Jag hör massa brak och så går jag och tittar och så ser jag massa isolering som far utanför ytterdörren och jag hör att det blåser jättemycket. Sedan somnar jag om och vaknar igen av ett ännu större brak och när jag tittar ut är taket borta.

Även i trafiken har det varit problem, träd har fallit över vägar, och även tågen har drabbats. 

Nu går alla tåg igen, utom på sträckan Hässleholm-Karlskrona, som beräknas vara igång igen vid 20.00, enligt Trafikverket.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".