Handelsminister Ewa Björling tillsammans med sin indonesiska motsvarighet Mari Pangestu. Foto: Staffan Sonning/Sveriges Radio

Sverige kan hjälpa Indonesien att minska utsläpp

Kan ge affärsmöjligheter för svenska företag
1:38 min

Sverige är berett att ge ekonomiskt stöd till Indonesien för att hjälpa landet att minska utsläppen av växthusgaser. Det säger handelsminister Ewa Björling som just nu besöker landet.

– Sverige kan definitivt vara med här, och vi har också diskuterat det under vår resa, att Sverige skulle kunna vara med i ett eller två av de här femtio gröna städerna, säger handelsminister Ewa Björling.

Femtio gröna städer är en del i Indonesiens program för att minska utsläppen av växthusgaser. Regeringens mål är att minska utsläppen med 26 procent fram till år 2020. Det är ett av de mest ambitiösa målen bland tillväxtländerna.

Dessutom har Indonesien sagt att om landet får internationellt stöd, så kan minskningen nästan fördubblas. Det är alltså det som Sverige nu kan tänka sig att bidra till. Målen ska anmälas till FN:s klimatkonvention och därmed bli bindande.

Ewa Björling är i Indonesien med en stor företagsdelegation, bland annat flera företag inom miljöteknik området.

Indonesiens miljöminister Gusti Muhammad Hatta välkomnar det svenska erbjudandet, säger han.

– Vi skulle gärna se att Sverige hjälper oss med att bygga upp våra trafiksystem och att göra våra flygplatser mer miljövänliga, där har Sverige stor erfarenhet, säger Gusti Muhammad Hatta.

Ewa Björling sticker inte under stol med att hon förväntar sig affärsmöjligheter för svenska företag.

– Då gäller det också att svenska företag är med och är på hugget och visar sig i det här. Det vi är bra på är just att presentera systemlösningar för nya hållbara städer – så jag ser det som världens chans. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".