EM lockar ficktjuvar till Portugal

Antalet fickstölder har ökat kraftigt i Portugal i samband med fotbolls-EM. Många som rest dit för att titta på fotboll blir av med både pass och pengar.

Att stölderna ökat märker man på svenska ambassaden, som kontaktas av mångdubbelt fler bestulna svenskar än normalt.

– Just nu är det många som kommer till ambassaden och vill ha ett nytt pass, därför att man har blivit bestulen på sina pengar framför allt, körkort och pass. Det är mer under EM, vi har normalt inte många fall av den här typen, säger ambassadsekreterare Rolf Engström.

Slår till vid ingången
Ofta är det i trängseln utanför arenorna när fotbollssupportrarna är på väg in och är helt fokuserade på den kommande matchen som ficktjuvarna slår till.

– De kan ha kommit in på arenan och satt sig ner och börjar efter ett tag känna efter i fickor och upptäcker att de har tappat plånboken eller att väskan inte finns på plats längre. Då har det oftast hänt vid inpassagen till arenan.

Långa väntetider hos polisen
Stölder äger rum också på restauranger och i tunnelbanan, till exempel. På polisstationerna är det ibland lång väntetid för att det är så många som vill anmäla stölder och det spekuleras i att ficktjuvsligor har sökt sig till Portugal för att utnyttja att det är fler turister än vanligt.

Den grupp som är mest utsatt för stölder är unga människor i åldrarna 20 till 25 år. Men många gånger åker dom i grupp och det är en fördel säger Rolf Engström.

– Det här med pengar brukar lösa sig genom att kompisarna hjälper till, men passen ställer ambassaden upp med.

”Normalt ett säkert land”
Att andra grövre brott som rån och överfall skulle ha ökat i samband med EM har inte ambassaden märkt nånting av och normalt är Portugal ett säkert land för turister.

– Enligt min bedömning är det ganska säkert, vi har få fall där folk blir av med kreditkort, körkort och pengar. Det händer, men det är inte många per år, säger Rolf Engström.

Johan Prane, Lissabon
johan.prane@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista