1 av 5
Mediaintresset var stort när den första analysen av det åländska vrakölet presenterades. Foto: Jenny Sanner Roosqvist/Sveriges Radios
2 av 5
En av dom oöpnnade ölflaskorna. Korken är övertäckt för att inte skadas. Foto: Jenny Sanner Roosqvist/Sveriges Radio
3 av 5
Det grumliga ölet vid provsmakningen och korken i provrör. Foto är forskningslaboratoriets bilder från öppningen.
4 av 5
Ölet från början av 1800-talet öppnades under kliniskt rena förhållanden.
5 av 5
Verktygen som användes för att öppna den gamla ölflaskan. Foto: Jenny Sanner Roosqvist/Sveriges Radio

Världens äldsta öl återskapas

Det luktade skarpt och var lite surt
1:36 min

I skuggan av det stora champagnefyndet i ett vrak i Ålands skärgård i somras bärgades också fem flaskor av vad som är ett av världens äldsta öl. Ölet ska nu analyseras i detalj för att återskapas i nyproduktion. Experter har nu provsmakat ölet som från början av 1800-talet.

 – Det luktade skarpt, det var mycket surt och man märkte att det var lite salt också. Det var inte ett behagligt öl att dricka idag, säger en av experterna som fick provsmaka ölet, Erna Storgårds.

Det var inte under pompa och ståt som ölflaskan, från tidigt 1800-tal, öppnades utan snarare under kliniskt rena förhållanden i ett laboratorium med några få närvarande.

En särskild expertgrupp av analytiker fick ungefär en matsked var av den mörkt gyllene vätskan.

Först luktade den som ruttet ägg. Sedan visade sig vätskan vara både sur och salt. Eventuellt kan havsvatten ha trängt in genom korken.

Flaskan öppnades igår. De första analyserna, som presenterades idag, visar att det finns jäst i flaskan samt en låg alkoholhalt.

Vätskan ska nu bland annat DNA-analyseras och förhoppningen för den Åländska landskapsregeringen, som äger ölflaskorna, är att kunna sälja rättigheterna för nytillverkning av ölet.

Finländska, amerikanska och europeiska bryggerier har redan visat intresse.

Rainer Juslin vid Ålands landskapsregering är inte orolig trots de nedslående smak- och doftproverna.

– Man ska ställa det i relation till att det är en mycket gammal produkt. Bäst före datum har säkert passerat. Jag tycker att det är ett riktigt bra resultat i varje fall, säger Rainer Juslin.

Forskningslaboratoriet filmade öppnandet av den gamla ölflaskan och la ut filmen på Youtube. Här kan du se filmen som är utan ljud:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".