Experter tror att Assange utlämnas

Mycket talar för att Wikileaksgrundaren, Julian Assange, utlämnas till Sverige. Det menar juridiska experter i Lund som i dag granskat de argument mot ett utlämnande som Assanges advokater presenterat i brittisk domstol.

Advokaterna har bland annat felaktigt hävdat procedurfel från svensk sida, säger Christoffer Wong, expert på den europiska arresteringsordern.

– Det är den frågan man har lagt krutet på, säger Christoffer Wong.

Skulle du bli förvånad om Julian Assange inte utlämnas till Sverige?

– I slutändan tycker jag att det är mer som talar för att det blir en överlämning, säger Christoffer Wong.

Med procedurfel menar Assanges advokater att det är polismyndigheterna i Sverige som ska utfärda en arresteringsorder, inte åklagarmyndigheten.

Det är alldeles riktigt om det handlar om en person som redan är dömd och väntar på ett fängelsestraff, men så är det inte i det här fallet, så Assanges advokater har fel, menar Christoffer Wong.

Advokaterna har också hävdat att Julian Assange riskerar att utvisas till USA om han överlämnas till Sverige. Här måste man börja tala i termer av sannolikhet.

Om Sverige skulle besluta att utlämna Julian Assange måste först Storbritannien godkänna ett sådant utelämnande eftersom det handlar om ett helt annat brott i USA än misstankarna om våldtäkt, sexuellt ofredande och olaga tvång, som nu är aktuella.

Professor Elisabeth Rindskopf Parker, expert på amerikansk säkerhetslagstiftning och tidigare juridisk rådgivare åt säkerhetstjänsten, CIA, menar att det brott som Julian Assange i sådant fall skulle åtalas för i USA skulle betraktas som ett politiskt brott och då är det inte tillåtet att utlämna honom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".