Minst 40 döda i rebellattacker i Ingusjien

I den ryska delrepubliken Ingusjien genomförde rebeller på måndagskvällen en attack. Fler än 40 personer uppges ha dödats.

Det var sent på måndagskvällen som rebeller beväpnade med granatkastare och raketgevär attackerade det ryska inrikesdepartementets byggnad i Tjetjeniens grannrepublik Ingusjien. Samtidigt skedde liknande angrepp på ryska myndighetsbyggnader runt om i Ingusjien.                                                 

Värsta attackerna på flera år
Omkring 200 rebeller var med i attackerna som var de värsta utanför Tjetjenien på flera år. Angreppen ligger helt i linje med den tjetjenske rebelledaren Aslan Maschadovs uttalande häromveckan att rebellerna ska övergå från terrorhandlingar till militära attacker.

Attacken är ett tydligt försök av tjetjenska rebeller att skapa oro i regionen i det snart fem år långa andra Tjetjenienkriget. Ett krig som på många sätt förs med okonventionella metoder som kidnappningar, utpressningar och som nu gerillaraider.

Minst 46 döda
Nyhetsbyrån Interfax rapporterade på tisdagsmorgonen att minst 46 personer dödats och uppemot 60 personer skadats i striderna.

Bland dem döda finns både civila och rebeller och även Ingusjiens inrikesminister.

Kreml och president Putin försöker hävda att situationen i regionen är under kontroll. Ett exempel på det kom i morse när den ryske försvarsministern Ivanov i rysk TV sa att de trupper som finns i regionen inte behöver förstärkning trots det blodigaste dådet på flera år.

Edvard Unsgaard, Moskva
edvard.unsgaard@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".