Björn Sundgren, Jägareförbundet Norrbotten

SD kan fälla regeringens beslut om småviltsjakt

"Det ska finnas möjlighet att positivt särbehandla"
2:07 min

I dag kan nästa bakslag för regeringen komma när riksdagen ska besluta ifall reglerna för småviltjakten i fjällen ska ses över. Villkoren för utländska och svenska jägare är i dag desamma, vilket de rödgröna partierna vill ändra på, och Sverigedemokraterna tänker stödja oppositionen.

Bra, tycker Jägareförbundet.

– Vi vill ha tillbaks det som var 2006, att länsstyrelserna hade möjlighet att begränsa för dem som inte bor i Sverige så att det ska finnas möjlighet att positivt särbehandla landets egen befolkning. Det gör i stort sett alla andra länder inom EU. Danska befolkningen får jaga sjöfågel längs med kusten och det är förbehållet danskar till exempel, säger Björn Sundgren i Norrbotten.

Den gråvita jakthunden Molly, åtta år, rastas vid förbundets lokaler i Luleå. Jägarkåren har under flera år velat återställa villkoren för fjälljakten på ripa.

Fram till 2007 hade svenskar förtur och utländska jägare fick börja jaga senare med villkoret att de hade guide med sig.

Efter att regeringen befarade att det stred mot EU:s bestämmelser så ändrades reglerna och gjordes lika för alla.

De rödgröna har motionerat mot ändringen under flera års tid, men först nu kan det få effekt eftersom Sverigedemokraterna stöttar den senaste motionen från Socialdemokraterna om att pröva fjälljaktsreglerna ännu en gång.

– Oavsett vilket parti den hade kommit ifrån så hade vi rösta med den, säger Sverigedemokraternas Josef Fransson i miljö- och jordbruksutskottet.

Varför då?

– Ja, att man öppnar upp statens jaktmarker för egentligen hela Europas jägare rimmar illa med vår syn på hur sakers tillstånd borde vara.

Det var klagomål från helikopterföretag i Norrbotten som gjorde att reglerna ändrades, ingen formell klagan från EU.

Ansvarig minister Eskil Erlandsson hälsar till Ekot via sin pressekreterare att han står fast vid beslutet efter den omfattande juridiska genomgång av frågan som gjordes 2007.

Varken opposition eller jägareförbundet håller med.

– Som sagt, EU har inte haft synpunkter på andra länders regelverk som liknar det vi hade tidigare. Vem som röstar för eller emot det har vi inte så mycket synpunkter på, utan vi ser det realpolitiskt. Det är en motion som ligger i linje med det jägareförbundet har arbetat för, säger jägareförbundets Björn Sundgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".