Marknaden för smartphones exploderar

"En händig liten pryl"
1:46 min

Det fortsätter att gå bra för teleoperatören Tele2 som rapporterade i dag. Vinsten för 2010 ökade med 36 procent. Bäst går det just nu i Ryssland och här hemma i Sverige står smartphones för tillväxten. För många använder mobilen till långt mer än att bara ringa.

– I stället för att springa runt med en laptop i fickan tycker jag att det är bra att kunna göra allting i en liten händig pryl, säger Alexander Anfelt som Ekonomiekot träffade i Stockholm i dag.

– Det viktigaste för mig är väl mest att ringa, sms:a och surfa på den. Det brukar bli Facebook mest, och Aftonbladet, säger Mikaela Martinsson.

Ja, marknaden för datorliknande mobiler, så kallade smartphones, exploderar just nu. Enligt Tele2 är sju av tio telefoner som säljs smartphones. Konkurrenten Telia Sonera rapporterade nyligen liknande siffror.

Och när telefonen används till flera nya saker, som att läsa nyheter och kolla av sociala medier, så kan teleoperatörerna ta betalt också för datatrafik. Och det här är lönsamt. Tele2 rapporterade i dag en vinst för 2010 på 6,5 miljarder kronor efter skatt, klart bättre än föregående år då vinsten var 4,8 miljarder kronor.

Men smartphones ställer också högre krav på operatörerna, säger Tele2:s VD Mats Granryd. Kunderna kräver mer service och dessutom är själva telefonen dyrare att sälja.

Och de nya mobiltelefonerna är också kostsamma för kunden. Räkningarna blir ofta dyrare eftersom man betalar både för att ringa och kolla webben.

– Jag tror verkligen att det blir dyrare räkningar, men jag vet inte för det är min mamma som betalar, säger Celine Alinder som nyligen har skaffat ny telefon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".