Kund handlar matvarubutik. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix

Öl och läsk försvinner från hyllorna

Tuffa förhandlingar om ölpriser
1:57 min

Högre råvarupriser bidrar till tuffare förhandlingar mellan livsmedelskedjorna och deras leverantörer. I över ett år har förhandlingar om ett nytt samarbetsavtal mellan COOP och bryggerijätten Carlsberg pågått. Under tiden har flera av bolagets drycker tagits bort från butikerna.

Ett 40-tal produkter har försvunnit från hyllorna i COOP-butiker runt om i landet under det senaste året. Det handlar om öl, mineralvatten, läsk och påskmust.

Förhandlingarna mellan livsmedelskedjans inköpsorganisation Cikab och danska Carlsberg, som kontrollerar en stor del av den svenska dryckesmarknaden, har varit segdragen och COOP har tagit bort vissa av bryggeriets produkter berättar Mark Jensen vd för Carlsberg Sverige.

COOP:s presschef Magnus Nelin säger att man inte vill kommentera ärendet under pågående förhandling. 

Men Igmanka Smailbegovic som handlar i en butik i centrala Malmö tycker att det är bra om livsmedelskedjorna är hårda i förhandlingarna med tillverkarna, på så vis kanske priserna hålls nere tror hon

Redan i höstas kom det varningar om att det efter höjda råvarupriser skulle bli tuffa prisförhandlingar mellan producenterna och handeln när det gäller vissa livsmedel. Och förhandlingarna tar längre tid nu säger Thomas Svaton, vd för branschorganisationen Svensk Dagligvaruhandel.

Oberoende av priset på råvaror så har förhandlingarna med de stora internationella livsmedelsbolagen har blivit allt hårdare de senaste åren, enligt Thomas Svaton.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".