Skatt på handelsgödsel kan komma att återinföras

"En väldigt viktig sak för vår hälsa"
1:49 min

Regeringen riskerar återigen att få en majoritet emot sig i riksdagen. Det gäller skatten på handelsgödsel som regeringen beslutade att ta bort men som nu kan komma att återinföras.

Enligt vad Ekot erfar stöder Sverigedemokraterna de övriga oppositionspartierna i den här frågan. Det finns många skäl att återinföra skatten tycker miljöpartisten Helena Leander som är ledamot i riksdagens skatteutskott.

– Dels för at minska användningen av handelsgödsel, som har konsekvenser både för klimatet och för övergödningen, men också för att skatten så som den var utformad med särskild del för kadmiuminnehållet också bidrog till att minska kadmiumspridningen på våra åkrar. Det är en väldigt viktig sak för vår hälsa, säger Helena Leander (MP).

Det var vid förra årsskiftet som miljöskatten på handelsgödsel togs bort. En förändring som kritiserades hårt av såväl oppositionen som miljörörelsen.

Så här försvarade miljöminister Andreas Carlgren beslutet:

– Min bedömning är att det bara kommer att ha marginell betydelse. Den stora förändringen har redan skett i svenskt lantbruk till följd av den skatt som har legat där. Ingen jordbrukare ökar ju sin användning av handelsgödsel, bara för att den här skatten tas bort, säger Andeas Carlgren (C).

De rödgröna oppositionspartierna är eniga om att återinföra skatten och att skattepengarna, cirka 300 miljoner kronor, ska användas inom jordbruksnäringen för att exempelvis uppmuntra ekologisk produktion.

När riksdagens skatteutskott behandlade en motion om det från Miljöpartiet häromdagen stödde också Sverigedemokraterna motionen, även om det fortfarande inte är säkert om SD också är eniga med de andra partierna om hur skatteintäkterna ska användas.

Det här kan komma att innebära att riksdagen uppmanar regeringen att återinföra skatten på handelsgödsel, något som Lars Göran Pettersson som är förbundsordförande för LRF inte alls tycker om.

– Införs det här i Sverige, på svensk matproduktion, blir den enda effekten att vi importerar vår mat från länder där man använder mycket mer konstgödsel och annat. Det är direkt kontraproduktivt att införa den här, säger Lars-Göran Pettersson, LRF.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".