Sven-Erik Alhem. Arkivbild.

Vittnande åklagare hade hållit Assange i Sverige

"Skulle ha sett till att anhålla Assange omgående"
1:23 min

När rättegången om Wikileaksgrundaren Julian Assange ska utlämnas till Sverige i dag fortsatte i London, vittnade den förre överåklagaren Sven-Erik Alhem. Han vara kallad av Assanges försvarsadvokater och framförde kritik mot att de svenska åklagarna agerade alldeles för långsamt i fallet.

– När det gäller frågan om förhör med den som blir utpekad för brott, ett allvarligt brott som våldtäkt, tycker jag att det är oerhört viktigt från Europakonventionens synpunkt att den misstänkte får tillfälle att så snabbt som möjligt kommentera och i detalj ge sin version av händelseförloppet, säger Sven-Erik Alhem.

Frågan varför den svenska åklagaren inte förhörde Julian Assange under den månad han var kvar i Sverige efter det misstänkta brottet i höstas har stötts och blötts på rättegången här i London.

Om den förre överåklagaren Sven-Erik Alhem hade haft hand om det här fallet skulle han aldrig ha gett Assange någon möjlighet att lämna landet.

– Allra först skulle jag ha sett till att jag anhöll Assange omgående, när jag väl hade bestämt mig för att det förelåg en så allvarlig brottsmisstanke, säger Sven-Erik Alhem.

Sven-Erik Alhem var alltså kallad av Assanges försvarsadvokater och stämde in i en del av deras kritik mot den svenska åklagaren Marianne Ny. Alhem hävdar dock att han är helt opartisk.

När det gäller en av kärnfrågorna – huruvida den svenska åklagaren enligt svensk lag hade rätt att utfärda en arresteringsorder och begära Assange utlämnad till Sverige – intar han en helt annan uppfattning än Assanges advokater och säger att det är ingen tvekan om att Marianne Ny hade lagen på sin sida.

– Absolut, ingen som helst tvekan om det, säger Sven-Erik Alhem.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".