Nätaktivisten Wael Ghonim, i blått, mitt bland demonstrerande egypter på Tahrirtorget i Kairo. Foto: Tara Todras-Whitehill/Scanpix.

Egyptens ledarlösa ungdomar formerar sig

Har satt ihop en grupp som ska föra de ungas talan
1:26 min

I Egypten har inte minst de unga fått nytt hopp efter att nätaktivisten och Googles marknadschef Wael Ghonim, som suttit fängslad i 12 dagar, gjort ett känslosamt framträdande i egyptisk tv.

De unga demonstranterna formerar sig nu och har satt ihop en grupp som ska föra de ungas talan.

Den nya ledningen kallas 25 januari-gruppen och är efterlängtad bland de unga i Egypten som hittills har varit ledarlösa, säger Bassem Samir, chef på unga människorättsorganisationen EDA (Egyptian Democratic Academy) och nätaktivist.

De tolv ledarna i 25 januari-gruppen och den nu så populäre Wael Ghonim, som har blivit en hjälte för många, är de som ska föra diskussionerna med regimen och övrig opposition. 

De ungas ledningsgrupp förkastar de hittills förda samtalen mellan regimen och delar av oppositionen, där de unga inte har fått vara med.

Bassem Samir säger dock samtidigt att gruppen bara kommer att förhandla med vicepresidenten när president Mubarak inte längre sitter vid makten.


Ekots tidigare rapportering:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".