Tusenhövdade talkörer på Tahrirtorget. Foto: Emilio Morenatti/Scanpix.

Ny energi på Tahrirtorget

Alla som kommer för första gången blir lyckliga
2:34 min

Protesterna i Egypten fortsätter in på sin tredje vecka. Igår frågade sig många om det gick att hålla ångan uppe nu när den egyptiska regimen inte visade några tecken på att avgå. Men på eftermiddagen fylldes Tahrirtorget återigen till bredden av demonstranter, varav många aldrig varit där och protesterat tidigare.

En av de som kom dit för första gången igår eftermiddag är Ghada, med sin nyfödda dotter i bärsele på magen. I trängseln på Tahrirtorget hoppar Ghada upp på en trottoarkant för att inte klämmas med sitt spädbarn och tätt bakom kommer storasyster, 3 år, på pappas axlar.

– Jag hoppas att mina döttrar ska få leva ett liv i frihet, där de känner att de har ett mänskligt värde, att de ska få slippa den unkna rädsla vi har levt med under Mubarak, säger hon.

Frågan om vad som gjort Ghada rädd följs av en stund av tystnad och tårfyllda ögon.

– Vet du, det som skrämt mig mest, är rädslan för att jag aldrig skulle få uppleva en dag som denna, svarar en gråtmild Ghada

– Jag har alltid drömt om en dag som denna, men jag var rädd att jag aldrig skulle få uppleva det - hela folket kokar inombords, men regimen har tvingat oss att leva som musslor, men nu har vi kokat över, fortsätter hon.

Tahrirtorget fick ny energi igår kväll när nya människor som Ghada och hennes familj anlände.

Alla som kommer för första gången blir lyckliga i den varma, toleranta, liberala men beslutsamma gemenskapen. Men Tahrirtorget är en bubbla i Kairo och utanför bubblan finns fientlighet och misstänksamhet.

I stadsdelen Abbasiya blev jag utskälld av en pensionerad kvinnlig rektor när jag ställde frågor om proteströrelsen.

--Varför kommer ni utifrån och uppviglar, varför inbillar ni er att vi vill förnedra vår landsfader bara för att vi är lite missnöjda, så gör man inte, sade den pensionerade rektorn.

Utanför bubblan finns också en regim som inte alls ser ut att ha några planer på att hörsamma Ghadas rop om att folket vill att regimen försvinner.


Ekots tidigare rapportering:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".