1 av 6
Tusenhövdade talkörer på Tahrirtorget. Foto: Emilio Morenatti/Scanpix.
2 av 6
Nätaktivisten Wael Ghonim, i blått, mitt bland demonstrerande egypter på Tahrirtorget i Kairo. Foto: Tara Todras-Whitehill/Scanpix.
3 av 6
"Du ska åka ut snart" lyder uppmaningen från AntiMubarakprotesten.Foto: Tarek Fawzy/Scanpix
4 av 6
Tahrirprotesten växer folk bygger tält av plast och lakan. Foto: Emilio Morenatti/Scanpix
5 av 6
Största folkmassan på flera dagar på Tahrirtorget. Foto: Tarek Fawzy/Scanpix
6 av 6
Klicka för rörlig grafik - Kairo

Ekot rapporterar från Egypten 9 februari

Cecilia Uddén direkt från Kairo 16:45
2:39 min

Protesterna i Egypten är inne på sin tredje vecka, men vicepresident Omar Suleiman varnar nu för att de inte kan tillåtas pågå någon längre tid.

21:18

USA ställer i ett uttalande nya krav på att regeringen i Egypten ska göra mer för att möta kraven från de protesterande grupperna i landet.

Talesmannen för Vita huset, Robert Gibbs, sade på en pressträff att det inte är förvånande vad som händer på gatorna i Kairo när man ser bristen på åtgärder från den egyptiska regeringens sida för att möta de protesterandes krav.

19:14

Demonstranter stormade i dag det lokala myndighetskontoret i Port Said och tände eld på möbler och på guvernörens bil. Drygt 3 000 protesterande bröt sig in i det tomma huset genom dörrar och fönster innan de, enligt vittnen, slängde ut inredningen och satte den i brand. Det rapporterar TT.

Demonstranterna kom från det närliggande slumområdet Zirzara, där de i femton år bott i en kåkstad och gång på gång fått avslag på önskemål om bostad.

17:45

Nu skakas de statskontrollerade medierna av allt att döma av avhopp. På tidningen El Ahram pågick en öppen revolt mot tidningsledningen i dag, berättar Cecilia Uddén i Ekot 17:45.

Samtidigt visar regimen inga tecken på att rubbas trots att man har gjort en rad eftergifter. Senast i dag har man släppt ett antal politiska fångar.

16:56

Lika många människor på Tahrirtorget i dag som i går, detta trots att inga demonstrationer har utlysts, det berättar Cecilia Uddén i sin direktrapport från Kairo i Ekot 16:45.

16:26

Tusentals människor finns fortfarande på Tahrirtorget i centrala Kairo. Många har ockuperat området, som har blivit epicentrum för protesterna mot president Hosni Mubarak och hans regim.

Även hundratals regeringsanställda, såsom medlemmar av musikorganisationer och universitetsprofessorer protesterar för högre lön och bättre villkor.

Men det är inte bara i Kairo som protester och demonstrationer äger rum. De regeringskritiska protesterna fortsätter att sprida sig utanför Egyptens storstäder. I hamnstaden Port Said begärde runt 3 000 demonstranter billigare bostäder genom att sätta eld på regeringens huvudkontor i staden. Armén lade sig inte i protesterna.

Ett antal tusen anställda på statliga företag i Suez, och även hundratals i Ismailia demonstrerade i dag för bättre betalt och drägligare arbetsvillkor.

15:16

Satellitoperatören Nilesat har åter tagit in tv-kanalen al-Jazira i sitt utbud efter elva dagars avstängning.

Tv-kanalen utvidgade sin bevakning i Egypten när de regimkritiska protesterna började. Den 30 januari uppgav al-Jazira att dess sändningar via Nilesat hade brutits på order från den då avgående informationsministern Anas al-Fikki.

Regimen fråntog också al-Jaziras journalister deras ackrediteringar, gav order om att stänga redaktionen i Kairo och grep ett antal anställda.

14:52

Polisen sköt skarpt på tisdagen när lokalbefolkningen ställde till med upplopp i oasstaden El Kharga, mer än 40 mil söder om Kairo. Ett hundratal skadades och minst en person dog, berättar den anonyme tjänstemannen.

Den rasande mobben svarade med att bränna sju statliga byggnader, inklusive två polisstationer, en polisbarack, en domstol och det lokala högkvarteret för Mubaraks parti NDP, säger säkerhetstjänstemannen.

Oroligheterna i landets södra delar är en indikation på att frustrationen för Hosni Mubaraks 30-åriga styre har spridit sig långt utanför Kairo och Befrielsetorget.

14:05

Minst tre personer har dödats och ett hundratal skadades under två dagars sammandrabbningar mellan polis och politiska demonstranter i södra Egypten. Det berättar en säkerhetstjänsteman för AFP.

13:58

Egyptiska regeringen gör allt den kan för att dämpa protesterna på Tahrirtorget och på andra ställen i landet, men hittills utan framgång.

Landets ekonomi påverkas kraftigt av demonstrationerna och analytiker har räknat ut att krisen i Egypten kostar nationen 310 miljoner dollar om dagen, ungefär två miljarder svenska kronor.

För att mildra den ekonomiska påfrestningen sade den egyptiska centralbanken i dag att den är beredd att direkt ingripa i valutamarknaden om så behövs.

Det egyptiska pundet gick ned något i början av handeln, efter att centralbanken på tisdagen ingrep för att öka den med mer än en procent. Under tisdagen nådde valutan den lägsta nivån på sex år.

11:28

Flera hundra egyptiska regimkritiker försökte i dag försätta parlamentsbyggnader i blockad som en del av deras försök att störta president Hosni Mubaraks 30-åriga regim.

Byggnaden var skyddad av soldater med pansarfordon. Inget våld har rapporterats, utan demonstranterna ordnade i stället en sittdemonstration utanför byggnaden.

Parlamentet domineras av president Hosni Mubaraks parti NDP och demonstranter ser parlamentet som del av Mubaraks enväldiga styre.

11:13

Frankrikes president Nicolas Sarkozy uppmanade i dag sina ministrar att nu "fokusera på Frankrike" för sina semestrar och att inbjudningar utomlands ska godkännas av statsministern.

Uppmaningen kommer efter kontroversen om utrikesministerns semester i Tunisien och Egypten som betalts av regimledarna Ben Ali och Hosni Mubarak.

10:31

Den tyska resejätten TUI, som äger Fritidsresor, uppger att oroligheterna i Egypten och Tunisien kan påverka resultatet negativt med upp till 37 miljoner euro, vilket motsvarar ungefär 325 miljoner kronor.

Tidigare har den brittiska konkurrenten Thomas Cook, som äger Ving, sagt att oroligheterna beräknas kosta cirka 20 miljoner pund (omkring 207 miljoner kronor).

09:30

SVT:s korrespondent i Egypten, Bert Sundström, landade tidigt i morse på svensk mark. Bert Sundström knivhöggs i torsdags under oroligheterna i centrala Kairo.

08:54

På Befrielsetorget har återigen tusentals demonstranter vaknat eller anslutit sig, rapporterar AFP. 35-årige advokaten Essam Magdi har sovit under en stridsvagn – för att hindra den från att köra iväg – sedan den 28 januari.

– De vill trycka oss djupare in på torget. De vill flytta oss - så därför sover vi här. Vi älskar soldaterna och litar på dem, men vi litar inte på deras befälhavare, sade Magdi.

Via högtalare manas demonstranterna att hålla ut.

– Var inte trötta! Friheten är inte gratis! meddelades bland annat.

04:48

al-Qaida-gruppen Islamiska staten Irak uppmanar de protesterande i Egypten att utkämpa jihad och arbeta för att skapa en regim, baserad på muslimsk lagstiftning, meddelar amerikanska organisationen Site som följer islamisters aktiviteter på internet.

Uttalandet, postat i ett jihadistforum på internet den 8 februari, tycks vara den första reaktionen på protesterna i Egypten från någon grupp som ingår i al-Qaidas nätverk, enligt Site.

03.50

USA har uppmanat regimen i Egypten att snabbt genomföra demokratiska reformer.

Men vicepresident Omar Suleiman varnar för att snabba politiska reformer kan leda till kaos. Han säger alltså också att protesterna mot regimen inte kommer att tillåtas någon längre tid.

Uttalandena refereras av statliga medier efter att regimkritikerna igår samlades till de mest omfattande demonstrationerna hittills.

23.10

Egyptens vicepresident Omar Suleiman varnar för att protesterna inte kan tillåtas pågå någon längre tid, rapporterar AP.

Vicepresidenten sa också att regimen tänker sitta kvar och att president Hosni Mubarak inte kommer att avgå omedelbart, rapporterar den statliga nyhetsbyrån Mena.


Ekots tidigare rapportering:


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".