Nya uppgifter om ABB-cheferna

Idag har det kommit fram nya detaljer om hur det gick till när dom båda ABB-direktörerna Percy Barnevik och Göran Lindahl fick sina rekordersättningar, på omkring 930 respektive 530 miljoner kronor.
I den kamp om verklighetsbeskrivningen som pågår mellan kombatanterna, så har ABB:s huvudkontor i Zurich idag lättat lite grann på slutenheten och den bild som ges i olika medier är den här. Ekots källa, till exempel, säger att det som satte igång processen var det faktum att styrelsen inte kunde hitta någon redovisning av ersättningen till VD Göran Lindahl när ABB skulle börsnotereras i USA förra året. Enligt amerikansk lag måste bolagsledningar redovisa ersättningar men ABB:s styrelse upptäckte alltså att uppgiften om Lindahl saknades i dom egna böckerna. Frågan ställdes i april förra året till styrelsens ordförande Percy Barnevik och dessutom ställdes det frågor om Barneviks egen ersättning under VD-åren fram till 1996. En intern utredning tillsattes och då upptäcktes också pensionsavtalen och avgångsvederlagen. Ersätt- ningarna bygger på en lönedel och en bonusdel. I måndags var det ett styrelsemöte och där beslutades att uppgifterna skulle publiceras. Enligt Ekots källa är Percy Barneviks avtal från 1988 när Asea och Brown Boveri fusionerades. Det fanns då två styrelseordföranden och den svenske var Curt Nicolin. Andra medieuppgifter gör gällande att avtalet är från 1992, när den svenske ordföranden var Peter Wallenberg. Avtalet ska revideras årligen, men den här översynen gjordes inte en enda gång mellan 1988 och 1996, när Barnevik slutade som VD. Då fick han ut hela ersättningen på ett bräde. Enligt andra medier så har Barnevik skattskrivit sig i London för att kunna dra nytta av den mycket låga kapitalbeskattningen i Storbritannien. Enligt medierapporteringen var Percy Barnevik i kontakt med ABB på torsdagen. Enligt Ekots uppgiftslämnare så kommer samtal mellan Percy Barnevik och den nuvarande ABB-ledningen att ske så snart som möjligt, och eftersom personerna känner varandra väl, kommer mötet i sig inte bli svårt att arrangera. Däremot lär själva tvistefrågan bli svårare att lösa. ABB kräver ju att en del av ersättningen, på sammanlagt närmare 1,5 miljarder kronor, ska betalas tillbaka. Tommy Fredriksson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista