Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

SAS-ledningen väntar lönsamt år

Uppdaterat onsdag 9 februari 2011 kl 16.54
Publicerat onsdag 9 februari 2011 kl 08.22
Kunder på Kastrup bara halvtrogna SAS
(2:50 min)
SAS gjorde en stor förlust för tredje kvartalet. Foto: Johan Nilsson/Scanpix.

Det blev en ny miljardförlust för skandinaviska flygbolaget SAS. Förra året hamnade förlusten på 3,1 miljarder och omsättningen föll. Ändå säger nye vd:n Rickard Gustafson att han ser ljust på 2011.

– Resultatet före skatt på minus 3,1 miljarder är naturligtvis inte tillfredsställande. Men den underliggande affären - och den förbättringskraft som finns där - det tycker jag ändå tyder på att det finns en stark kraft i SAS just nu och det är den vi ska bygga på 2011, säger Rickard Gustafson.

Om jag inte minns fel har SAS under 00-talet ett år med vinst. Hur blir det under 10-talet?

– Som jag sa, vi ser med försiktig tillförsikt fram mot 2011. Vi räknar med att vi ska kunna visa ett positivt resultat 2011.

Det blev en ny miljardförlust för SAS och även omsättningen sjönk, med 10 procent. Men nye vd:n Rickard Gustafson, som gjorde sin debut idag, kan man säga, pekar på andra och positiva faktorer för bolaget.

Det har skett en ökad produktivitet bland personalen, både piloter och kabinpersonal. Det hårda besparingsprogrammet biter bra, 6,7 av 7,8 miljarder kronor är taget och resten tas i år. Det handlar om 4 100 färre tjänster.

Andra halvåret 2010 och särskilt det sista kvartalet var positivt. Flygbranschen växer igen när konjunkturen vänder upp. Passagerarna återvänder men konkurrens och prispress trycker ned marginalerna.

Men någon riktig luft under vingarna har inte SAS om man jämför med svensk industri i övrigt, som ju har lagt ett starkt 2010 bakom sig. Man kan ju undra varför SAS inte har åkt med i vändningen.

– Det är en hög hastighet i omställningsprogrammet i SAS och jag hoppas att det visar sig i den underliggande affären, det är det vi tar vidare nu, säger vd Rickard Gustafson.

Hur länge kan ni fortsätta att skära ned och banta?

– Nu handlar det om att Core SAS-programmet ska levereras. De sista delarna kommer att levereras under 2011, som då har effekt även in på 2012. Men vi investerar också i vår framtid. Vi öppnar nya frekvenser, nya rutter - vi investerar i servicekoncept, så det är också att ta del av den växande marknad som vi ser.

Har ni rätt kostym nu?

– Vi har kommit en lång bit på väg och har idag en plattform vi kan jobba vidare på. Men jag vill säga att det stannar inte där. Vi måste hela tiden jobba med vår kostnadseffektivitet och vår produktivitet. Det är en del av att jobba i den här industrin, säger nye vd:n Rickard Gustafson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".