Ledsen pojke. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix

Rekordmånga barn ringde till Bris

Vill införa en dygnet runt-linje
1:17 min

I dag presenterar Bris sin årsrapport för 2010. Antalet samtal till Bris slog förra året rekord, drygt 115 000 samtal tog organisationen emot.

Men många av de barn som ringer och berättar att de utsatts för ett brott vill vara anonyma och hamnar därför aldrig i brottstatistiken. Mörkertalet för antalet barn som utsatts för brott är mycket stort, tror Bris generalsekreterare Göran Harnesk.

– Dilemmat för oss är att barnen som ringer till oss finns inte i Brås statistik, för de är anonyma och vet inte att någon ska veta om det, så vi tror att det är ett stort mörkertal här, säger Göran Harnesk.

Samtalen till Bris förra året var alltså fler än någonsin tidigare. Ökningen rör i stort alla sorters samtal. Allt ifrån samtal om sexuella övergrepp till fysisk och psykisk misshandel har ökat. Göran Harnesk menar att samhället måste ta ett större ansvar än i dag för att se och hjälpa utsatta barn.

Bland annat vill han att det ska inrättas ett barnfridscentrum för att där bättre kunna samla utbildning för personer som arbetar med barn som har det svårt.

Ett av Bris främsta mål just nu är att införa en dygnet runt-linje som barn kan ringa till. Men för att kunna göra det så behövs det mer pengar - pengar som Bris vill ska komma från staten.

– Vår ambition är att ha öppet dygnet runt och för det krävs det en statlig finansiering, säger Göran Harnesk.

Och er räcker inte i dag?

– Nej, den räcker inte i dag. Vi vet att i och med att man har tillsatt en barnminister, Maria Larsson, så vet jag att hon sitter och funderar på att hitta en finansiering av dygnet runt-öppet. Vi har fått kritik från FN för att Sverige inte har en dygnet runt-öppen telefon. Vi har resurserna och kapaciteten men inte de ekonomiska resurserna, säger Göran Harnesk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".