"Mer tid för kunderna, mindre för pappersarbete". Foto: Anders Wiklund/Scanpix.

Försiktiga Handelsbanken ökade sin vinst

Den försiktiga banken Handelsbanken fortsätter att växa i långsam takt. Vinsten före skatt för det fjärde kvartalet landade på 3,8 miljarder kronor. Det kan jämföras med 3,2 miljarder året innan.

– Vi har drivit bank i 140 år i Sverige och det finns alltid områden där vi anstränger oss för att bli bättre. Siffrorna talar för sig själva och visar på de stabila finanser vi har, men självklart måste vi alltid anstränga oss för att bli ännu bättre i kundmötet, säger Handelsbankens vd Pär Boman.

Vad ska ni bli bättre på där?

– Det finns områden där vi kan jobba mer för att få mer tid att ägna oss åt kunderna och mindre tid åt internt pappersarbete.

Handelsbanken tuffar framåt som ett långsamt men säkert tåg. Under oktober, november och december i fjol tjänade banken mer pengar på sin in- och utlåning jämfört med året innan. Man tjänade också mer på olika typer av avgifter, som courtage.

För att kunna hantera framtida kriser har banken runt 500 miljarder kronor i en reserv. Ungefär 100 miljarder av dem placeras lättillgängligt hos världens stora centralbanker.

Eftersom den försiktiga banken varit just så försiktig, kan den nu låna billigare än många konkurrenter på den internationella kapitalmarknaden.

Men har inte Handelsbanken velat utnyttja sitt läge och till exempel ta en större bit av den stora svenska bolånekakan?

– Nej, det är i stort sett oförändrat, säger bankens försiktige vd Pär Boman.

Men med Handelsbankens goda ekonomi borde ni kunna pressa marginalerna på 3-månadersräntan och få fler kunder?

– Nej, vi har inga planer på den typen av aktiviteter. Vi tar marknadsandelar på sparande. Fler och fler kunder väljer att flytta sitt sparande till Handelsbanken och det gäller också kapitalförvaltningen. Där ökar vi våra marknadsandelar, säger Pär Boman, vd för Handelsbanken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".