Staten och öborna har olika uppfattning om ägandet. Foto: Scanpix.

Äganderätt på Påskön tvistefråga

Het potatis för Chiles regering
1:57 min

Urinvånarna på en av världens mest kända öar, Påskön, vann en viktig seger när en domare medgav att det är oklart vem som egentligen äger marken på ön. Det senaste halvåret har öborna genomfört en rad ockupationer av mark de anser har stulits från dem. Domarens beslut är ett första tecken på att de kan få rätt.

Det såg inte ljust ut när rättgången började.

I söndags, mitt under Påsköns traditionella fest Tapati, hade polisen stormat hotellet Hanga Roa - den sista av de egendomar som ockuperades i augusti förra året.

Ockupationerna började när de 29 familjeklanerna som dominerar Påskön beslutade att sätta punkt för vad de beskrev som den chilenska statens övergrepp.

Enligt klanerna har staten sålt mark som egentligen tillhör dem och det är den marken man nu kräver tillbaka.

När den chilenska staten gjorde sig närvarande på Påskön gav familjeklanerna den tillstånd att använda deras mark för att bygga olika offentliga institutioner, allt från polisstationer till skolor.

Men det som i öbornas ögon var ett lån uppfattade staten som sin egendom - och sålde den sedan vidare till privata investerare från det chilenska fastlandet.

Hotellet Hanga Roa är ett exempel på det. Det är ett lyxhotell som byggts på mark som tillhör familjeklanen Hito.

När polisen i söndags lyfte ut de sista fem av familjen Hito som ockuperade hotellet var det en antydan om att den chilenska staten inte tänkte vika för öbornas krav, utan i stället anklaga dem för åverkan på privat egendom.

Men när en domare i Valparaiso igår beslutade att lägga ner åtalet mot dem, med hänvisning till de oklara ägandeförhållandena, gick Påsköbornas kamp för jorden in i en ny, mer hoppfull, fas.

Tidigare har de också fått stöd av Chiles antropolog- och arkeologförbund och nyligen uppmanade den Interamerikanska kommissionen för mänskliga rättigheter den chilenska staten att reda ut hur det egentligen förhåller sig med markägandet på Påskön.

Därmed har Påskön förvandlats från ett mytomspunnet turistparadis till en mycket het potatis för den chilenska regeringen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".