Vanligt att piloter sover i planen

1:50 min

Norska piloter somnar under flygning och gör fel i cockpit som kan påverka säkerheten. Det är slutsatserna i en undersökning som norsk tv, NRK, har låtit göra bland piloter som jobbar för SAS och Norwegian. Piloterna beskriver en arbetspress som utgör en säkerhetsrisk.

Piloten Tarjei Nerdal säger att han håller med om att man blir trött av långa arbetspass. Han och hans kollega är på väg att landa ett av SAS passagerarplan.

Piloterna undantas från arbetstidslagen och kan ha arbetspass på upp mot 15 timmar.

Under långa flygningar har de rätt att sova medan den andre piloten ansvarar för flygningen, men det ska man komma överens om i förväg.

I den undersökning som ett norskt tv-program nu har gjort, och där 400 piloter från SAS och Norwegian har svarat, uppger mer än hälften att de någon gång slumrat till i cockpit utan att först ha kommit överens med sin kollega.

I undersökningen svarar piloterna saker som "nickade till under inflygningen och min kollega var tvungen att be om landningsställ flera gånger innan jag reagerade". En säger: "Vi somnade bägge två på marschhöjd".

Piloterna uppger att de är trötta på grund av långa arbetspass och ibland många helgskift på raken.

Åtta av tio piloter säger att de har gjort misstag i cockpit som en direkt följd av trötthet.

Björn Granviken, som är flygchef på SAS, har inte fått några indikationer i deras kontrollsystem på att flygsäkerheten är hotad.

Att det händer saker på flygningarna är inte så konstigt med tanke på att det är runt 250 000 flygningar om året, säger Björn Granviken.

Men Alexander Wasland på norska pilotförbundet tycker att det är oroande att piloternas arbetsbelastning har ökat så mycket att man inte längre klarar pressen.

– Det som skrämmer oss är att man har haft en ökande belastning över tid, som gör att många upplever att man nu är i ytterkanten av vad man kan tackla, säger han.

Fråga

Jenny Sanner Roosqvist, Helsingfors

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista