Domodedovo-flygplatsen dagen efter terrordådet som dödade 35 människor och skadade över 100. Foto: Sergey Ponomarev/Scanpix. (25 jan)

Terrormisstänkta gripna i Ryssland

Självmordsbombarens syskon gripna
1:13 min

I Ryssland har tre personer gripits misstänkta för inblandning i terrordådet i slutet av januari på flygplatsen Domodedovo i Moskva.

Av de tre gripna är två syskon till den man som misstänks ha varit självmordsbombaren på Domodedovo-flygplatsen.

Ryska myndigheter tror att det var 20-årige Magomed Jevlojev som dödade 36 människor och skadade över 100 när han sprängde sig själv på Moskvas största flygplats.

En 16-årig bror och en 22-årig syster till Jevlojev har gripits i sin hemregion i den ryska delrepubliken Ingusjien i norra Kaukasus.

Dessutom har en 23-årig man i Ingusjien gripits och de tre misstänks nu för medhjälp under förberedelserna till bombdådet i Moskva.

Samtidigt fortsätter de våldsamheter som blivit en del av vardagen i norra Kaukasus.

I Ingusjiens grannregion Tjetjenien har sedan igår kväll tre explosioner i regionhuvudstaden Grozny skadat fem personer varav flera poliser.

Den tjetjenske separatistledaren Doku Umarov tog i början av veckan på sig ansvaret för självmordsattacken på Domodedovo-flygplatsen.

Men flera experter ifrågasätter nu om den försvagade Umarov fortfarande har de resurser som krävs för att genomföra den sortens attacker.

Istället kan det röra sig om en mindre islamistisk rebellgrupp som opererar självständigt från Umarovs organisation det Kaukasiska Emiratet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".