Maktkamp om ägandet i Ica

I dag, tisdag, kan ägarfrågan i dagligvarukoncernen Ica bli klar. Frågetecknen har hängt i luften sedan den norske finansmannen Stein Erik Hagen gjort klart att han ska sälja ut sina 20 procent i koncernen.

Med de avtal som gäller mellan de stora ägarna i Ica-koncernen finns en hembudsskyldighet om någon vill dra sig ur. Svenska Ica-förbundet äger 30 procent av dagligvarujätten, holländska Royal Ahold 50 procent och norske Hagen 20 procent.

Dyrt övertagande
När Ica-förbundet under tisdagen håller sin stämma är alltså frågan om beslutet blir att köpa upp Stein Erik Hagens ägande. I så fall till vilket pris, en fråga som inte har något enkelt svar, delvis för att aktierna inte är börsnoterade.

Det skulle i alla fall handla om en affär på åtskilliga miljarder kronor. Sju miljarder har nämnts och det är pengar som Ica-förbundet i så fall till stor del bara kan få fram genom att skuldsätta sig med nya lån.

Holländarna vill ta täten
Problemet blir inte lättare av att Royal Ahold antytt att de gärna vill ha en helt dominerade roll i Ica-koncernen. Den holländska livsmedelskoncernen redovisade en brakförlust för 2003 på 450 miljoner euro eller över 4,1 miljarder kronor sedan man gjort sig av med förlusttyngda livsmedelskedjor i bland annat Brasilien och Thailand.

I det perspektivet kan Ica-koncernen se lockande ut för Royal Ahold som vid ett köp av den utbjudna aktieposten kan komma att äga 70 procent av koncernen.

Vem som ska öka sitt ägande väntar alltså på ett avgörande. Utgången är oviss, inte mist med tanke på Ica-förbundet samtidigt investerat två miljarder kronor i en ägarpost i just Royal Ahold.

Christer Hillbom
christer.hillbom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista