Pressen på premiärministern ökar.

Närmare rätten för Berlusconi

Affärerna har försvagat Berlusconi
1:58 min

Åklagare i Italien begär att premiärminister Silvio Berlusconi omgående ska ställas inför rätta för sina sexaffärer med minderåriga och för maktmissbruk.

Åklagarna i Milano anser tydligen att de har tillräckligt med bevis och att det inte behövs några förhör för att fälla Italiens premiärminister.

Den 74-årige Silvio Berlusconi anklagas för att ha köpt sex av minderåriga flickor, däribland marockanskan som kallas Ruby och som gett namn till skandalen "Rubygate".

Berlusconi anklagas också för maktmissbruk i och med att han gjorde påtryckningar hos polisen för att få Ruby fri efter att hon gripits för snatteri.

En domare har nu fem dagar på sig att besluta om en rättegång genast ska dra igång mot Berlusconi. I så fall startar den inom några månader. I annat fall väntar sannolikt en vanlig rättegång med förhör och en mer utdragen process.

Sexskandalen Rubygate har lett till en hel rörelse mot Berlusconi, som kommer att demonstrera över hela Italien på söndag.

Sexaffärerna har försvagat i Berlusconi i en tid när splittringar i hans eget läger nästan fick honom på fall i en misstroendeomröstning före jul. Men opinionsmätningar visar att Italiens center-högerpolitiker skulle behålla makten om det blev ett nyval i dag.

Flera andra rättegångar hotar Silvio Berlusconis position som premiärminister, sedan konstitutionsdomstolen hävde hans immunitet mot åtal och överlät åt domarna att bestämma från fall till fall. Domarna har beslutat att återuppta två gamla fall.

Den 28 februari ska misstankarna om skatteflykt i imperiet Mediaset tas upp i domstol och den 11 mars återupptas rättegången, där Italiens premiärminister anklagas för att ha mutat skattejuristen David Mills för att ha vittnat falskt i två rättegångar på 90-talet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".