Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Tidigare demonstrationer i Tunisiens huvudstad Tunis. Foto: Salah Habibi/Ekot

Tunisiens president får ökad makt

Missnöjet i Tunisien växer igen
1:41 min

Senaten i Tunisien beslutade på onsdagen enhälligt att utvidga övergångspresidenten Fouad Mebazas maktbefogenheter. Parlamentets bägge kamrar har därmed godkänt att Mebaza får styra genom dekret vilket innebär att han kan kringgå parlamentet där expresidenten Ben Alis parti har majoritet.

Det handlar främst om att leda övergången till demokrati och förbereda för val. Bland annat behövs en ny vallag.

Senaten kallades under dagen in för att rösta om att tillfälligt öka makten åt landets övergångspresident. Interrimsregeringen anser att situationen är så kaotisk att presidenten ska få styra med dekret

De våldshandlingar som fortsatt i Tunisien, samtidigt som poliskåren på många håll svikit sin uppgift att upprätthålla lag och ordning, har fått missnöjet att åter växa efter den tillfälliga glädjetoppen sedan presidenten Ben Ali flydde landet.

Övergångsregeringen har anklagat gamla allierade med Ben Ali att ligga bakom våldsupptrappningen och oron för att störa övergången till demokrati.

Samtidigt är både presidenten och premiärministern gamla partikamrater till Ben Ali, men säger sig nu ta fullständigt avstånd från både honom och det gamla partiet RCD.

I ett tv-sänt tal sa premiärminister Mohammed Ghannouchi att det skulle bli lättare att snabbt möta folkets krav om presidenten Foued Mebaza fick styra med dekret under sex månader tills val hålls.

På så sätt behöver inte varje fråga dras i långbänk i parlamentet, som till största del består av gamla Ben Ali-anhängare.

Den sociala situationen med fattigdom, arbetslöshet och stigande matpriser är basen i missnöjet, till det kommer det extremt bräckliga säkerhetsläget. ´

Ingen förvånas längre när poliser stilla ser på när butiker vandaliseras och människor misshandlas.

Istället har militären fått stå för säkerheten. Igår kallades arméns reservister in för att förstärka i oroshärdar främst i landsbygdsstäder.

Sedan oroligheterna började i Tunisien i december har minst 234 människor dödats.

Även om det är mer stabilt nu än för en månad sedan, fortsätter våldsamheter att skaka samhället.

Protesterande positiva till beskedet

Lina Ben Mhenni, en mycket känd bloggare och aktivist i den tunisiska proteströrelsen under namnet "A Tunisian Girl", säger via telefon till TT att hon är glad över senatens beslut att ge interimpresidenten utökad makt.

Parlamentet, som han nu kan kringgå, domineras av avsatte Ben Alis parti och Lina Ben Mhenni säger att folket inte litar på dem.

-När jag hörde att de ger den här makten till interimpresidenten så tyckte jag att det var bra, säger hon, och tillägger att Ben Alis parti är korrupta män.

Hon ser inte en ny mäktig ledare som ett hot, och säger sig se fram emot slutet på Ben Alis parti.

-De har förlorat sin makt och han kommer att upplösa det partiet.

Lina Ben Mhenni beklagar att omvärlden vänt sin blick bort från Tunisien, och säger att landet fortfarande plågas av oroligheter.

-Det sades att tunisierna lyckades med sin revolution och är fria, men det är inte sant och vi har många problem.

Hon berättar att trogna till den förra regimen och poliser fortfarande drabbar samman med dem som avsatt Ben Ali, och säger att det i vissa områden fortfarande råder kaos.

-Det finns kontrarevolutionärer som nu arbetar för att återta makten.

Inte förvånad

Eric Goldstein, ansvarig för människorättsgruppen Human Rights Watchs Tunisienarbete, säger via telefon till TT att det inte är förvånande att interimspresidenten Fouad Mebazaas makt utökats.

Parlamentets legitimitet har ifrågasatts, eftersom det är detsamma som under Ben Ali och kontrolleras av hans anhängare.

-Tunisien behöver desperat demokratiskt valda institutioner. Landet är i en kris där det ska försöka övergå till demokrati och beslutsfattare som väljs genom fria val. Det finns ett behov av en regering som ses som legitim, redan i perioden före dessa fria val.

Mycket av omvärldens uppmärksamhet har vänts mot det betydligt större Egypten, men Goldstein säger att det tunisiska upproret kommer att bli avgörande, inte bara som startskott.

-Utgången av denna process kommer att göra lika stort om inte större intryck på regionen.

Han säger att delar av regimens tidigare polismakt misstänkts försöka skapa oroligheter i landet, delvis av rädsla för en hämndlysten befolkning med större frihet.

-Ben Ali anställde 100 000 eller fler poliser, inget vet. Men de lämnade aldrig landet på ett plan och de oroar sig för sin situation i ett mer demokratiskt Tunisien.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".