EU vill öka grupptryck mot olydiga länder

EU-kommissionen vill nu ändra taktik för att få länderna att följa den så kallade stabiliseringspakten. Grupptryck ska ersätta böter.

EU-kommissionen anser, enligt tidningen Financial Times på tisdagen, att hotet om böter förlorat sin trovärdighet.

Kommissionären för ekonomiska frågor, spanjoren Joaquín Almunia tänker nu ta upp diskussionen om att använda andra metoder för att få EU-länderna att följa de regler som den så kallade stabilitetspakten kräver. Regler som bland annat innebär att EU-länderna inte får ha ett underskott i sina offentliga finanser på mer än tre procent av landets BNP.

Blir inga böter
Bland andra Frankrike och Tyskland har i flera år i rad haft ett för stort underskott, men när medlemsländerna, som är de som fattar beslut om böter, har avgjort frågan har det till kommissionens stora förtret inte blivit några böter.

Nu verkar det alltså som om EU-kommissionen senare i veckan kommer att försöka sig på ny grepp när det gäller att lösa de problem som det innebär att ha regler som inte följs och straff som inte delas ut.

Reformera ekonomierna
Enligt Financial Times vill kommissionär Almunia flytta uppmärksamheten från frågan om underskott, till den större frågan om hur EU-länderna ska kunna reformera sina ekonomier också på andra sätt.

Tanken är att länderna ska komma överens med kommissionen om vilka åtgärder som anses nödvändiga, när det till exempel gäller förändringar på arbetsmarknaden och att det sedan är genom grupptryck mer än genom hot om böter som länderna ska fullfölja det de lovat. Hotet om att stå i skamvrån ska alltså vara mer effektivt än hotet om att tvingas lätta på plånboken.

Större möjligheter att ingripa
Frågan om hur EU-länderna ska tvingas efterleva stabilitetspakten var också uppe till diskussion vid förra veckans toppmöte. Bland andra Nederländerna, där regeringen tycker befolkning fått betala ett högt pris för att landet följt de regler som finns, krävde större möjligheter för kommissionen att ingripa mot de länder som inte följer reglerna.

Resultatet blev en kompromiss där EU-ländernas finansministrar måste vara eniga för att motsätta sig ett beslut från kommissionen om att ett land har ett för stort underskott. Däremot ska det räcka med kvalificerad majoritet bland finansministrarna för att motsätta sig de rekommendationer som kommissionen ger ett sådant land.

EU-kommissionens förhoppning är att det nya sättet att få länderna att följa stabilitetspaktens regler ska mildra framtida konflikter mellan olika EU-länder.

Pontus Mattsson, Bryssel
pontus.mattsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista