Släktingar och vänner till de två terrormisstänkta männen utanför en av säkerhetssalarna i Göteborgs tingsrätt där hovrätten avslutade sina förhandlingar i dag, torsdag. Foto: Jan Andersson / Sveriges Radio.

Terrormisstänkta släppta i väntan på dom

Glädje bland vänner när terrormisstänkta släpptes
1:51 min

Hovrätten i Göteborg meddelade sent i eftermiddag att de två män som misstänks för stämpling till terroristbrott ska släppas i väntan på domen. Tidigare under rättegångens sista dag yrkade åklagaren på att de ska dömas till fyra års fängelse, samma straff som utdömdes av tingsrätten.

BAKGRUND

"Gud är störst", ropade 23-åringens och 26-åringens vänner på åhörarplats när hovrättslagmannen Göran Dahlgren förklarade att de skulle släppas fria i väntan på domen om tre veckor.

De två männen har varit häktade i åtta månader, men släpps alltså nu.

Thomas Olsson, som är 26-åringens advokat, säger att det är en väldigt lång häktningstid.

– I dag får vi glädja oss åt att vi har fått ett positivt besked. När vi ser hovrättens dom får vi utreda vad som har hänt, om det är någon som kan klandras eller kritiseras. Åtta månader är en lång tid och det är väldigt svårt att vara häktad så länge. Därför är vi glada för att han försattes på fri fot i dag, säger han.

Folk här är väldigt glada över beskedet, vad säger du om det?

– Jag tror att det här var viktigt, dels för de anhöriga till de tilltalade, men det är nog också viktigt för den somaliska befolkningsgruppen i Sverige att känna att de får någon form av upprättelse mot bakgrund av att väldigt många somalier ser sig som utpekade och misstänkliggjorda av myndigheterna när de hela tiden övervakas och anklagas för att inhysa terrorister.

Vad betyder det här i ett större perspektiv, som du ser det?

– Det återstår att se. Vi måste läsa domen först och se vilken bedömning hovrätten gör innan man drar några slutsatser. Vi får avvakta de tre veckor som hovrätten vill ha på sig för att skriva en dom, säger 26-åringens advokat Thomas Olsson.

Rättegången hölls i säkerhetssalen i Göteborgs tingsrätt, och det var fullt på åhörarplats. Släktingar och vänner till 26-åringen och 23-åringen turades om att sitta på någon av de 16 åhörarplatserna. Andra satt och drack kaffe i soffor utanför säkerhetssalen, eller böjde sig ner och bad till Allah. Istället för på en matta - en utbredd jacka.

– Jag menar att de redan i Sverige beslutat sig för att åka till Somalia för att bli en del av al-Shabab där och de har också efterhand i bevisningen gett utryck för att de, som jag ser det, också skulle spränga sig luften, sa vice chefsåklagare Agneta Hilding Qvarnström.

Slutpläderingarna från advokaterna och åklagaren handlade framför allt om två saker. Dels om det bevismaterial med åtskilliga timmar av avlyssning och videoinspelningar som Säkerhetspolisen har gjort när de två männen övervakades.

Dels vilken roll som al-Shabab har i Somalia, om det till exempel pågår en väpnad konflikt där eller inte.

I tingsrätten ville två av de fem ledamöterna i rätten, däribland en jurist, fria de två männen, just därför att bevisen mot dem inte var tillräckliga. Båda förnekar också brott.

– Det faktum att han anslutit sig till al-Shabab utgör egentligen det enda beviset åklagaren presenterar för att han skulle ha åtagit sig ett självmordsattentat. Hon har inte presenterat någon bevisning för att han verkligen har gjort det, sa 26-åringens advokat Thomas Olsson.

Utgången av rättegången anses få stora konsekvenser för hur Säpo kommer att arbeta med den här typen av terrorbrott och där brottsrubriceringen är stämpling till terrorbrott.

Det handlar alltså om vilken bevisning som räcker för att få en misstänkt fälld för något som han eller hon säger sig vara beredd att göra, i det här fallet om självmordsattentat främst i Somalia men också utanför landets gränser.

Rickard Backenroth är 23-åringens advokat.

– Beroende på hur det här fallet bedöms i hovrätten och möjligen även i Högsta domstolen så kommer lagen att tillämpas på ett visst sätt i framtiden, visa att Säpos arbete varit tillräckligt och det kommer i vissa fall att påverka deras framtida arbete, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".