EUs flagga. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix

Sparkrav väntar EU nästa år

Videokonferens ett billigt alternativ
1:38 min

Färre dyra resor och mindre omfattande utredningar väntar EU. EU:s budgetchef tycker att det är det hög tid att hålla igen på utgifterna.

Den ekonomiska krisen gör nu att EU-länder som Grekland, Irland och Storbritannien just nu genomför kännbara nedskärningar.

EU:s budgetkommissionär Janusz Lewandowski anser att EU:s institutioner måste visa viss solidaritet med de många människor som nu drabbas av nationella besparingar. I ett brev riktar han nu en stark uppmaning till alla EU:s enheter att hålla nere utgifterna under 2012.

EU:s administration kostar i år drygt 70 miljarder kronor, och ökningen av de administrativa kostnaderna bör nästa år stanna på under 1 procent, anser budgetkommissionären.

Inräknat inflationen innebär det i praktiken en nedskärning med runt en procent. Budgetkommissionärens talesperson säger till Ekot att man till exempel bör minska antalet EU-anställda som åker på konferenser.

Idag kan det hända att parlamentet skickar 50 personer till en stor konferens någonstans i Europa - det kanske bara är nödvändigt med 30?

I vissa fall kan en videokonferens vara ett billigt men bra alternativ till ett möte dit folk måste flyga.

När EU ska göra en stor utredning om något ämne kanske man inte behöver undersöka hur det har sett ut tio år bakåt i tiden - om man nöjer sig med åtta år håller man ner kostnaderna.

Däremot vänder sig budgetkommissionären mot dramatiska minskningar av EU:s interna budget.

T ex är han tveksam till de liberala EU-parlamentarikernas förslag att lägga ner EU:s regionkommitté, som idag leds av svensken Staffan Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".