Britter tillfångatagna i Iran

En diplomatisk kris är under uppsegling mellan Iran och Storbritannien efter det att Iran under måndagen upptäckt tre brittiska patrullbåtar i gränsfloden mellan Iran och Irak och tagit åtta brittiska besättningsmedlemmar tillfånga.

Enligt iransk tv kan britterna ställas inför rätta i Iran.

Det finns ännu ingen officiell bekräftelse på att Iran verkligen tänker åtala de åtta britterna för olaga intrång på iranskt farvatten. Det brittiska utrikesdepartementet har krävt att Teheran förklarar tv-uppgifterna och omedelbart friger britterna.

Ingen lösning i sikte
De tre patrullbåtarna upptäcktes i gränsfloden Shatt el-Arab i måndags morse. Gränsen mellan Iran och Irak går mitt i floden och båtarna tycks ha kommit in på den iranska sidan. Från brittiskt håll sägs att soldaterna deltar i ett träningsprogram för irakisk gränspolis och att det var ett olyckligt, men oskyldigt, misstag att de hamnade på fel sida gränsen.

Den brittiske utrikesministern Jack Straw har talat med sin iranske kollega Kamal Kharazi under tisdagen. Samtalet tycks inte har lett till någon omedelbar lösning och vad britterna hade hoppats skulle vara en mindre incident utan politiska följder kan bli till en kris i det ömtåliga förhållandet mellan Iran och Storbritannien.

Tidigare goda vänner
Till skillnad från sin allierade USA har Storbritannien noga sett till att föra en dialog med Iran. Utrikesminister Jack Straw har satsat mycket på att hålla kanalerna öppna. Han har besökt Iran åtskilliga gånger och har ett gott personligt förhållande till sin iranske kollega.

De brittiska styrkorna i södra Irak har också haft goda kontakter med iranierna på andra sidan gränsen. Som ockupationsmakt i de shiamuslimska delarna av Irak har britterna försökt se till att inte stöta sig med det huvudsakligen shiamuslimska Iran.

Men när det internationella atomenergiorganet IAEA i förra veckan kritiserade Iran för bristande samarbete hade Storbritannien varit med och formulerat texten. Det förargade Iran och det kan finnas intresse bland de mer hårdföra politiska krafterna i landet att göra båtincidenten till ett sätt att visa Irans muskler.

Agneta Ramberg, London
agneta.ramberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista