Ian Lundin, Lukas Lundins lillebror och styrelseordförande i Lundin Petroleum, framför bolagets världskarta. Foto: Lars Pehrson/Scanpix.

Lundin Petroleum satsar på norsk olja

Lukas Lundin: "Oljan kommer att vara stark"
4:06 min

Olje- och gasbolaget Lundin Petroleum vänder till vinst efter ett starkt 2010. Framför allt går det bra för Lundin i Norge.

Lundin Petroleum redovisar en vinst före skatt på 143 miljoner dollar, vilket motsvarar omkring 920 miljoner kronor, för fjärde kvartalet 2010.

Det är ett rejält lyft jämfört med förlusten på nästan 600 miljoner dollar motsvarande period ett år tidigare.

Omsättningen var 240 miljoner dollar, en förbättring med nästan 100 miljoner.

Lukas Lundin från ägarfamiljen sitter i styrelsen för Lundin Petroleum. Han tror att oljan kommer att fortsätta ligga på höga nivåer men att det bara är en tidsfråga innan någon hittar ett substitut.

– Oljan kommer att vara stark. Jag tror att det är svårt att producera så mycket mer olja än vad vi gör i dag, så jag tror att oljepriset kommer att vara starkt över lång tid, säger han.

– Problemet med olja är att 60 procent av den används för transporter, och vi har inget alternativ just nu. Om priset blir tillräckligt högt kommer man att hitta alternativ, men det kommer att ta ett tag och kosta pengar.

Bolagets vd Ashley Heppenstall beskriver produktionen som mycket stabil och säger att man lär hamna högt i spannet 28 000 – 33 000 fat per dag. Det är den volym som bolaget räknar med att leverera 2011.

På fem års sikt väntas produktionen fördubblas till över 60 000 fat per dag.

Lundin Petroleum har fokus på Norge. Man borrar på 21 platser runt om i världen, varav tio i Norge, enligt vd:n.

Även Lukas Lundin pekar ut Norge som en plats med stor potential för bolaget.

– Störst potential för oss finns nu i Norge och i Kongo.

Vilket företag är stjärnan i Lundingruppen just nu?

– Det är de alla, säger Lukas Lundin med ett skratt.

– Nej, jag tror att Lundin Petroleum ser bra ut, vi har en massa prospektering i Norge som ser mycket bra ut. Och den nya Lundin Mining, Symterra, kommer att vara intressant, säger han.


Petra Bergman
petra.bergman@sr.se

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".