Hopp om ersättning till vanvårdade fosterbarn

Myndigheterna svek och tusentals barn vanvårdades och misshandlades under sina placeringar i fosterhem. Nu är förväntningarna stora på att utredaren ska göra som i Norge och ge de drabbade ekonomisk ersättning.

– Det är vad man i anständighetens namn kan förvänta sig, säger Anne Skånér, ordförande i Riksförbundet samhällets styvbarn och själv fosterbarn.

På torsdagen ska upprättelseutredningen, ledd av Kerstin Wigzell, föreslå om och i så fall hur de som vanvårdats ska ersättas ekonomiskt och gottgöras på andra sätt. I uppdraget från barn- och äldreminister Maria Larsson ingår också att föreslå en värdig ceremoni där staten erkänner sitt ansvar för det som hänt.

Anne Skånér tror att Wigzell tänker föreslå ekonomisk ersättning till barn- och fosterhemsoffren. Hon anser att den bör regleras i lag och ligga i nivå med den i Norge. Om det blir så kan flera tusen personer få rätt till ekonomisk gottgörelse.

– Det skulle kunna handla om mellan 300 000 och 400 000 kronor var, i bästa fall. Sedan hänger allt på om regeringen går på utredningens förslag, säger Anne Skånér.

Bakgrunden är att statliga Vanvårdsutredningen sedan några år granskar kränkningar, vanvård och allvarliga övergrepp på svenska barn- och fosterhem under 1900-talet - ett dystert kapitel i Sveriges historia.

Arbetet ska slutredovisas i höst, med vittnesmål där över tusen personer berättar om hur de farit illa. Men utredningen slog redan i fjol fast att myndigheterna brustit i tillsyn över barn- och fosterhemmen.

Wigzell har bland annat jämfört med ersättningar som Norge betalat ut i liknande fall och till tvångssteriliserade i Sverige. I Norge har cirka 2 000 personer fått ungefär en halv miljon kronor var, i Sverige har omkring 1 500 tvångssteriliserade fått ett skadestånd på 175 000 kronor var.

En av de drabbade är Jan-Erik, i dag i 50-årsåldern. Han vill inte framträda med sitt riktiga namn. Mamman var narkoman och prostituerad och hennes sex barn omhändertogs av myndigheterna och placerades i fosterhem. Jan-Erik och en äldre syster hamnade hos ett religiöst par i Småland där kränkningar, misshandel och sexuella övergrepp tillhörde vardagen.

– Om man inte lydde blev man inte tillsagd en gång till - det small direkt, säger han.

En gång hittade han en femkrona som han köpte godis för.

– Det skulle jag inte ha gjort. Jag blev nerknuffad för en trappa, slog sönder mig och hamnade på sjukhus. Fosterföräldrarna sa att jag klättrat i träd och ramlat ner, säger han.

I dag är tre syskon döda efter att ha knarkat och supit ihjäl sig. Själv lever Jan-Erik ett normalt liv efter 22 år i fosterhem. Om kompensation för det han varit med om säger han:

– Det är alltid bra med pengar, men det handlar mer om att myndigheterna ska erkänna att de gjort fel.

Jan-Erik är ett fingerat namn.

P O Lindström/TT

Upprättelseutredningen

Mer än 250 000 barn har enligt vanvårdsutredningen varit placerade i barn- och fosterhem de senaste 50 åren, men ingen vet hur många som utsatts för vanvård. Totalt ska över tusen personer ha intervjuats i utredningen. Riksförbundet Samhällets styvbarn uppskattar att runt 10 procent av de barn- och fosterhemsplacerade har utsatts för vanvård. Av dem bedöms mellan 2 000 och 4 000 personer kunna resa krav på ersättning. (Ekot/TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".