Persson istället för Ericsson

Det senaste året har varit tufft för IT-konsulterna. Det står klart efter att många av bolagen nu kommit med sina bokslut. Cell Networks presenterade sitt resultat för 2001 i eftermiddags och precis som för många av de andra IT-bolagen blev det en jätteförlust på 900 miljoner kronor.
Trots att Cell lyckats dra ned på sina kostnader ordentligt under 2001 genom att nästan halvera antalet anställda ser inte 2002 speciellt ljust ut. Visserligen reagerade aktiemarknaden positivt på Cells bokslut, aktien steg med 13 procent, men från en låg nivå. En aktie i Cell Networks kostar trots uppgången idag bara 2 kronor och 70 öre. Situation är likadan för de flesta av IT-konsulterna, även om WM-Data och Tieto-Enator inte har det riktigt lika tufft. Men även de har att se fram emot ett 2002 med låg tillväxt. Fortfarande finns för många IT-konsulter och för få uppdrag. Under förra året drog många storföretag ned på IT-investeringarna, och mycket talar för att de under 2002 inte kommer att öka dem nämnvärt. Ericsson som tidigare sysselsatte omkring 6.000 av landets IT-konsulter har dragit ned rejält vilket är en anledning till att många IT-bolag fått problem, säger Cell Networks VD Niklas Flyborg. - I början av förra året var Ericsson vår absolut viktigaste kund och stod för 10-12 procent av Cell Networks omsättning. idag är inte Ericsson vår största kund längre och vi har tvingats tänka igenom vad vi erbjuder övriga kunder. Istället för Ericsson är det nu svenska skattebetalare som står för en stor del av Cell Networks intäkter. Staten har nämligen blivit den viktigaste kunden för företaget, säger Niklas Flyborg. - Nu står myndigheter och verk för 20 procent av Cell Networks omsättning och så var det inte för ett år sen. Då stod staten för 10 procent av omsättningen och jag vet att många av våra konkurrenter jobbar för att skaffa fler kunder i den offenliga sektorn. Thorbjörn Carlsson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista