Huvudkontoret vid Kungsträdgården i Stockholm. Arkivfoto: Hasse Holmberg/Scanpix.

Handelsbanken vill växa i Storbritannien

"Vi växer organiskt, kontor för kontor"
2:12 min

Handelsbanken fortsätter att tuffa på som ett långsamt men stabilt tåg. Men bankens resa utomlands är inte lika lönsam som den i Sverige. Trots det ska banken fortsätta att växa i Storbritannien.

Handelsbankens vd Pär Boman är övertygad om att det är rätt beslut.

– Vi växer organiskt, kontor för kontor, kund för kund. Vi gör ingen tv-reklam, ingen massmarknadsreklam, utan de kunder vi har berättar för sina vänner och bekanta om hur det är att vara kund i Handelsbanken och den service vi lämnar, och på så sätt växer vi, säger han.

Hur bekymrad är du över att era affärer inte är lönsammare?

– Affärerna är lönsamma men i och med att vi växer så snabbt som vi gör har vi många kontor som ännu inte har skapat positiva kassaflöden, men det kommer, säger Pär Boman.

Storbritannien är ett av de länder i Europa som går igenom tuffast sparpaket just nu. Många anställda i offentlig sektor väntas förlora jobben, och skatter som moms har höjts. Här satsar nu Handelsbanken.

Totalt sett hade banken 262 kontor utanför Sveriges gränser under fjolåret, bland annat i Danmark, Finland och Norge.

Lönsamheten på denna verksamhet var inte ens hälften så bra som på de 461 svenska kontoren. I Danmark gjorde banken en kreditförlust på över 300 miljoner kronor.

Men Handelsbanken sticker ändå ut bland de svenska bankerna som allra mest försiktig.

I dag betonade vd Pär Boman återigen att banken har en reserv på mer än 500 miljarder kronor, om det skulle bli brist på reda pengar igen.

Sett över hela 2010 tuffar Handelsbanken på. Vinsten ökade med åtta procent till 14,8 miljarder kronor före skatt.

Den senaste tiden har den ökade utlåningen till svenska hushåll diskuterats flitigt. Men Pär Boman är inte orolig för Handelsbankens kunder.

– Vi känner bolånemarknaden i Sverige genom våra kunder, och vi märker att våra kunder som alltid är omsorgsfulla och försiktiga med sin egen ekonomi. Men det är inget nytt, våra kunder är försiktiga och har god ordning på sin ekonomi, säger Pär Boman, vd på Handelsbanken.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".