Kvinna går förbi Lloyds bank. Foto: Alastair Grant/Scanpix

Åtstramning för brittiska banker

"Nu måste vi gå vidare"
0:57 min

De brittiska storbankerna tvingas nu betala ut mindre i bonusar, låna ut mer till småföretag och betala högre avgifter till staten. Uppgörelsen presenterades av finansminister George Osborne i dag.

– I finanskrisens spår har ilskan varit stor mot de brittiska bankerna men nu måste vi gå vidare, sade han i parlamentet.

Efter långdragna förhandlingar så har regeringen och storbankerna kommit överens om att bankerna i år ska betala ut mindre än förra årets dryga 70 miljarder kronor i bonusar.

De tvingas vara mer öppna med vad de högst betalda tjänstemännen tjänar. Bankerna ska också avsätta ytterligare 100 miljarder kronor för att låna ut till småföretagen.

Och storbankerna ska bidra med drygt 2 miljarder kronor till frivilligorganisationer.

Förutom detta så höjer regeringen den avgift som bankerna betalar på balansräkningen. Sammanlagt ökar bankernas avgifter med åtta miljarder kronor till 26 miljarder per år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".