Mubaraks miljarder het fråga

Lade grunden genom militära kontrakt
2:09 min

Den egyptiske diktatorn, president Hosni Mubarak, är en rik man. Enligt den ansedda brittiska tidningen the Guardian kan kan äga upp emot 70 miljarder dollar, eller motsvarande över 500 miljarder kronor.

Siffran används nu emot Mubarak av den egyptiska oppositionen. Men sanningshalten ifrågasätts:

– Portföljerna är förmodligen inte registrerade i Mubaraks namn och de är spridda i flera länder. Om du inte är hans personliga redovisningsekonom just nu så kan det vara svårt att värdera dem, säger statsvetarprofessorn Amaney Jamal i Princeton, USA, som är källa till uppgifterna i the Guardian.

Familjen Mubarak uppskattas äga mellan 40 och 70 miljarder dollar. Pengarna ska vara placerade i många länder, bland annat i fastigheter i London och i USA. En del är också undanstoppat på hemliga bankkonton, i exempelvis Schweiz och Storbritannien.

Men några säkra uppgifter om familjen Mubaraks tillgångar finns inte.

Den amerikanska affärstidningen Forbes, som regelbundet listar de rikaste i världen, anser att Jamals beräkningar är överdrivna. 70 miljarder dollar skulle göra Mubarak till världens rikaste, och Forbes anser det vara osannolikt.

Att slå fast att familjen Mubarak är rik är däremot riskfritt. Korruptionen är utbredd i Egypten, och redan som flygofficer, innan han blev president för snart 30 år sen, kunde Hosni Mubarak, enligt experter, lägga grunden till en förmögenhet genom provisioner på militära kontrakt.

Familjen Mubarak anses också genom alla år ha tjänat mycket pengar på affärer som utländska företag har gjort i Egypten, i synnerhet genom de bägge sönerna men också Hosni Mubaraks hustru Suzanne.

Utländska företag som vill etablera sig i Egypten, precis som i andra länder i Mellanöstern, får tillstånd till det enbart om investeringen görs i samarbete med något lokalt företag. Och lokala egytiska företag knutna till familjen Mubarak har genom sådant samägande kunnat hämta hem betydande vinster.

Vad som skulle hända med Mubaraks förmögenhet om han faller är oklart. Den tunisiske presidenten Ben Ali fick se sina tillgångar i Schweiz och EU frysta när han flydde hemlandet. Om och i så fall när några pengar eventuellt betalas tillbaka till den tunisiska staten är oklart.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".