Europride 2008. Foto: Bertil Ericson/Scanpix

HBT-frågorna het potatis för KD

"Det är bättre att vi står för det vi tycker"
2:08 min

I helgen ska Kristdemokraterna diskutera frågor som rör homo- bi- och transpersoner. Framtidsgruppen vill se en förnyad politik på området för att locka fler väljare, men partiet är splittrat.

Kristdemokraterna backade ju i höstens val och är nu riksdagens minsta parti. Och partiets egen valanlys konstaterade att HBT-frågorna var en del av förklaringen till att partiet tappat röster.

Många, framför allt unga, uttryckte uppfattningen att Kristdemokraterna motarbetar homosexuella och är bakåtsträvande.

Och nu vill alltså framtidsguppen att, som man uttrycker det, " trösklarna sänks" så att fler kan tänkas rösta på partiet.

Dessutom borde man sätta ner foten i en rad HBT-frågor, bland annat om KD ska fortsätta säga nej till att homosexuella får adoptera barn, trots att man redan förlorat frågan i riksdagen.

Av 12 disitriktsordförande i partiet som Ekot talat med vill hälften att partiet fortssatt ska vara kritiskt till homoadoptioer och uttrycker sig ungefär som Per-Olof Hermansson från Västra Götaland.

– Det är bättre att vi står för det vi tycker och får då kanske mindre antal väljare, men ändå de som vill ha denna tydlighet. De kommer att rösta på oss, säger han.

Andra distriktsordförande håller inte med. De resonerar som Anders Sellström, distriktsordförande från Västerbotten.

– Det kan ju vara dom som står för den synen, att man måste hålla kvar vid principerna, men när principerna, så att säga, kör i väggen till slut och när verkligheten har kommit i kapp en, så tror jag att det är viktigt som politiker och även för Kristemokraterna att formulera sig tydligt för vad som gäller framöver utifrån de lagar som också ligger, säger han.

Partiet ska nu träffas i olika rådslaggrupper under våren, där bland annat HBT-frågorna nu kommer att komma upp. Och det finns andra frågor där splittringen är ännu tydligare, till exempel om ensamstående kvinnor ska få genomgå insemination för att bli gravida, något som inte är tillåtet i dag i Sverige.

– Jag har väldigt svårt att se att staten medvetet skulle medverka till att barn bara har en förälder, säger Annika Eclund, distriktsordförande i Skaraborg.

Anders Sellström, Västerbotten ställer sig i sammanhanget frågan varför ensamstående ska få adoptera barn, eftersom det är tillåtet i Sverige.

– Jag ser egentligen principiell skillnad i de frågorna, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".