Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ekot rapporterar om Egypten 10 februari

Uppdaterat torsdag 10 februari 2011 kl 16.20
Publicerat torsdag 10 februari 2011 kl 05.20
Lyssna på Agneta Rambergs inslag
(1:55 min)
1 av 8
Klicka för rörlig grafik - Kairo
2 av 8
Militär blockerar vägen till Tahrirtorget. Foto:Emilio Morenatti/Scanpix
3 av 8
En i proteströrelsen sover utanför en stängd resebyrå på Tahrirtorget. Foto:Emilio Morenatti/Scanpix
4 av 8
Statsanställda som inte kan komma till sina jobb i regeringsbyggnaden Mogama vid Tahrirtorget. Foto:Emilio Morenatti/Scanpix
5 av 8
6 av 8
Anti-Mubarak demonstranter på Tahrir-torget i Kairo. Foto: Emilio Morenatti/Scanpix.
7 av 8
8 av 8
SR:s utsända i Kairo under februari 2011: Cecilia Uddén, Nils Horner och Agneta Ramberg. Foto: SR.

Medan demonstrationerna fortsätter och strejker i flera branscher och på flera platser i Egypten har lagt till en ny dimension i den egyptiska revolten, har tonläget skärpts mellan USA och den egyptiska regimen. Egyptens utrikesminister har anklagat USA för otillbörlig inblandning och Washington har skärpt tonen i sina krav på omedelbara politiska reformer.

16:20

Ledningen för den egyptiska armén har suttit i möte hela dagen och en hög chef inom armén uppger nu att demonstranternas alla löften kommer att tillmötesgås. Ett uttalande från armén väntas inom kort, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Ledaren för Egyptens styrande parti säger att president Mubarak kommer att uppfylla demonstranternas krav på att träda tillbaka nu.

15:51

Flera yrkesgrupper har anslutit sig till de omkring 3 000 sjukhusanställda i Kairo som började strejka i dag i protest mot regeringen. Sjukhuspersonal i vita rockar finns nu bland de tusentals som protesterar på Tahrirtorget.

Nu har bussförare, advokater och textilarbetare också gått ut i strejk och det finns rapporter om liknande aktioner runtom i Egypten, rapporterar BBC.

De som står bakom de regeringsfientliga demonstrationerna har uppmanat till landsomfattande protestaktioner i morgon i samband med fredagsbönen.

11:42

Den medicinska personalen på Kairos största sjukhus gick ut i strejk i dag, för att ansluta sig till demonstranter utanför parlamentet, rapporterar AFP.

Omkring 3 000 anställda från sjukhuset Qasr al-Aini marscherade ut ur byggnaden under ropen "folket vill ha slut på regimen!".

– Det här handlar inte om våra löner, det handlar om att göra dem som sitter vid makten ansvariga och få vår frihet, sade läkaren Soha Mohammed.

10:55

Anställda inom kollektivtrafiken i Kairo strejkar. Det gör de för att stödja demonstranterna som vill att Mubarak ska avgå. De vill också ha löneökningar. Busschauffören Ali Fatouh säger till nyhetsbyrån AP att bussarna står inlåsta i garagen och att han hoppas att alla 62 000 personer som är anställda inom kollektivtrafiken kommer delta i strejken. Men fortfarande fanns det bussar som gick under torsdagsförmiddagen i Kairo, så det är oklart hur många som deltar i strejken.

10:26

Den populäre Google-chefen Wael Ghonim, som blivit en viktig röst i de egyptiska protesterna mot regimen, skriver på twitter att han inte tänker bli politiker.

"Jag lovar varje egyptier att jag kommer att gå tillbaka till mitt normala liv och inte engagera mig i någon som helst politik så fort som egyptierna har nått sina drömmar", skrev Ghonim enligt AFP.

I går sa han till CNN att han är redo att dö för saken:

– Jag arbetar för det bästa företaget att arbeta för i världen. Jag hade den bästa hustrun, jag älskar mina barn. Men jag är redo att förlora allt det för att min dröm ska gå i uppfyllelse, och ingen ska gå emot vår önskan.

09:07

Saudiarabiens kung Abdullah kommer att stödja Egyptens president Hosni Mubarak om USA drar tillbaka sitt hjälpprogram till landet, sade han till USA:s president Barack Obama på torsdagen, enligt The Times.

Abdullah, som står nära den egyptiske presidenten, bad Obama att inte förnedra Mubarak som är hårt pressad av massiva demonstrationer i landet.

05:55

"Ni talar om nu, genast, omedelbart," sa den egyptiske utrikesministern Ahmed Abul Gheit argt i en tv-intervju med amerikanska PBS - som om ni befaller över ett prominent land som Egypten, en vän som alltid har upprätthållit de bästa relationer med USA.

Om Abul Gheit hade trott att hans anklagelser om alltför långtgående amerikansk inblandning och hans utbrott i amerikansk tv skulle leda till mjukare tongångar från Washington trodde han fel. Vita huset skärpte i stället tonen, anklagade den egyptiska regimen för att inte ha levt upp till ens ett minimum av vad som krävs och sade att om regimen tror att de kan nöta ut proteströrelsen genom att komma med bara punktvisa eftergifter så tror den fel, rapporterar Ekots Agneta Ramberg, på plats i Kairo.

Washington väntar på "verkliga, konkreta" åtgärder sa Vita husets talesman Robert Gibbs i går kväll. "Vad vi ser hända på Kairos gator är inte särskilt förvånande med tanke på hur lite av det de kräver dessa människor har fått."

Det som händer på Kairos gator växer och har fått nya dimensioner. Ett antal hundra demonstranter har parkerat sig utanför parlamentet och ett par ministerier, några kvarter från Tahrirtorget, samtidigt som strejker har brutit ut i flera branscher.

Från andra håll i landet kommer fler och fler rapporter om strejker och om demonstrationer mot bröd och bostadsbrist. I Assiut i södra Egypten satte 8000 demonstranter upp barrikader av brinnande palmträd och blockerade vägen och järnvägen mot Kairo.

03:07

Flera hundra regimkritiska demonstranter har i hemlighet fängslats av militär sedan protesterna mot president Mubarak inleddes för tre veckor sedan.

Många av dem vittnar att de torterats med slag och med elpistoler innan de släppts och många andra saknas fortfarande skriver tidningen The Guardian, som citerar människorättsgrupper i Egypten.

02:07

Den egyptiska regeringen ser USA:s upprepade krav på omedelbara reformer som alltför långtgående.

Det säger Egyptens utrikesminister Ahmed Abul Gheit i en intervju med det amerkanska tv-bolaget PBS

Senast igår kväll kom Vita huset med ett uttalande om att den egyptiska regeringen måste göra mer för att möta demonstranternas krav på förändring i Egypten.

21:18

USA ställer i ett uttalande nya krav på att regeringen i Egypten ska göra mer för att möta kraven från de protesterande grupperna i landet.

Talesmannen för Vita huset, Robert Gibbs, sade på en pressträff att det inte är förvånande vad som händer på gatorna i Kairo när man ser bristen på åtgärder från den egyptiska regeringens sida för att möta de protesterandes krav.


Läs Ekots tidigare rapportering:


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".