Vattenfall. Foto: Niklas Larsson/Scanpix

Vattenfalls vd missnöjd med resultat

"Borde ha varit 10 miljarder mer"
0:57 min

Statliga energibolaget Vattenfall gjorde en vinst på 30 miljarder kronor 2010. Det var nästan 7 procent mer än året före.

Men trots den höga siffran borde Vattenfalls vinst ha varit ännu högre, sa vd:n Øystein Løseth på bolagets presskonferens.

Hade det inte varit för förluster inom dotterbolag i Tyskland och Benelux hade Vattenfalls plånbok innehållit ytterligare 10 miljarder - ett plus på 30 procent.

Vad gäller elpriserna här i Sverige, däremot, har ju de legat högt under hela året och periodvis extremt högt.

Den 52-procentiga ökningen i snittpriset för el förklarar vd:n med att Vattenfalls kärnkraftverk producerade mindre el än vad de borde.

Men den största anledningen sägs det kalla och torra vädret vara. Det har gjort att vattenreserverna tömts och lett till lägre elproduktion.

För att lösa detta i framtiden hoppas Vattenfall kunna bygga en kabel till Storbritannien, för att man ska kunna importera mera el när den nordiska inte räcker till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".