Allt fler svenskar känner sig trygga utomhus enligt Brottsförebyggande rådets rapport. Men personer som är födda utanför Sverige känner sig mindre trygga än svenskarna i övrigt. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix.

Skåningar känner sig mest otrygga i landet

Svenskarna känner sig tryggare än tidigare men det gäller inte alla. Invandrarna är en grupp som är mer utsatt för brott och som därför känner sig otryggare, visar en ny undersökning från Brottsförebyggande rådet.

Omkring 15 procent känner sig otrygga när de är ute sent på kvällen i sitt bostadsområde. Det är sex procent färre än i en liknande undersökning från 2005.

Av personer som är födda utomlands känner 24 procent sig otrygga.

Undersökningen visar vidare att invandrarna är mer utsatta för brott mot enskild person, 16 procent jämfört med 11 procent i hela befolkningen. De utlandsfödda har även lägre förtroende för rättsväsendet. Omkring 53 procent har stort förtroende jämfört med 61 procent i hela befolkningen.

Personer som är födda utanför Sverige känner sig alltså mindre trygga än svenskarna i övrigt men utvecklingen går åt rätt håll, konstaterar Brå.

"Antalet personer som känner sig trygga när de går ut och går på kvällen ökar något, precis som antalet personer som känner förtroende för polisen och rättsväsendet", säger utredaren Anna Frenzel i ett pressmeddelande.

De flesta som känner sig otrygga bor i Skåne och de mest trygga i Jämtland med 19 respektive 8 procent.

Förtroendet för rättsväsendet har ökat från 54 till 61 procent sedan mätningarna började 2005. Störst förtroende känner folk för polisen, men kriminalvården är den myndighet som får mest ökat förtroende, 42 procent förra året jämfört med 29 procent 2006.

Undersökningen bygger på intervjuer med drygt 14 000 personer och har genomförts av Brå.

Det som förvånar utredarna mest är att mediernas bild av brottsligheten inte stämmer med verkligheten.

– De personer som utsatts för brott är inte så många som medierna ger sken av. Medierna ger intrycket av att brottsligheten ökar, men vår undersökning visar att antalet personer som utsatts för brott ligger på en stabil nivå, säger Anna Frenzel, utredare vid Brå, till TT.

Hon framhåller den positiva utveckling som skett de senaste åren.

– Vi ser att otryggheten minskar. Det gäller inte bara för befolkningen i sin helhet, utan även för de utlandsfödda, säger Anna Frenzel.

I invandrartäta Alby, Fittja och Hallunda söder om Stockholm pågår ständigt ett arbete för att minska brottsligheten och öka tryggheten.

– Vi försöker öka tryggheten hos människorna här men det är svårt att få de utlandsfödda att engagera sig i vårt arbete, exempelvis grannsamverkan. De vill gärna sköta sig själva. De har byggt upp ett eget mer slutet samhälle med nära kontakt med släkt och vänner, säger inspektör Mats Backström vid närpolisen i Botkyrka.

Han tror att invandrarna genom sitt sätt att leva mer för sig själva blivit mer sårbara och menar att det kan förklara deras känsla av att vara otrygga.

Han har dock en känsla av att befolkningen känner sig mer trygga nu än tidigare även om brottsligheten ligger på en oförändrad nivå.

Mats Backström betonar att Botkyrka har fått oförtjänt dåligt rykte och menar att ordningen i distriktet är bättre än vad många tror.

Kriminologen Jerzy Sarnecki är inte förvånad över att invandrarna känner sig mer otrygga än övriga i det svenska samhället.

– Det är helt naturligt att de inte känner sig trygga. Invandrarna har inte lika goda kunskaper om hur samhället fungerar som vi andra, säger han och fortsätter:

– En annan förklaring är att invandrare lever under svårare förhållanden. Det gäller både ekonomiskt och socialt och inte minst på grund av bostadssegregationen.

Jerzy Sarnecki tycker det är intressant att allt fler utlandsfödda ändå känner sig trygga med tanke på att den allmänna uppfattningen är att brottsligheten ökar.

– Faktum är att brottsligheten minskat och inte minst våldet men det vet inte många människor. Trots detta känner de sig lite tryggare,säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".