Pepparholm - fristad för hotade arter

På ett ställe i Norden har naturen fått börja från början, från en karg nollpunkt. Platsen är en konstgjord ö mitt i Öresund och är en del av Öresundsförbindelsen. Nu undersöks vad som hänt under de fyra år Pepparholm existerat.

Det ser ut som om naturen håller på att skapa en exklusiv plats mitt mellan Sverige och Danmark.

Fyra kilometer muddermassor och krossad sten tar vid där bron slutar och tunneln under Sundet börjar.

Som en karg planet
Till en början såg Pepparholm ut som en karg planet. Nu frodas växtlighet och fågelliv utan mänsklig inblandning. Sällsynta växter, trängda och hotade insekter och fågelarter har hittat en fristad.

– Här är en kolloni med uppskattningsvis ett tjugotal skärfläckor och rätt mycket småtärna. Det är alltså en väldigt exklusiv samling av fåglar, säger ornitolog Kenneth Bengtsson.

Frön har blåst hit med vinden, kommit med fåglar och från de bilar och tåg som passerar. Den steniga och leriga ön har blivit inbjudande.

”Ett fridfullt liv”
– Den bjuder förutsättningar för de här arterna, förutsättningar som de har svårt att hitta numera både i Skåne och på Själland. Det är goda förutsättningar för ett ganska fridfullt liv härute, säger Kenneth Bengtsson.

Insektslivet har inte tagit riktig fart, men i förra veckan gjorde man ett överraskande fynd, en hotad spindelart, kulspindeln, som endast påträffats på ett par platser i Sverige, men som tycks stortrivas på Pepparholm.

– Det var en överraskning för det är en mycket sällsynt spindelart, säger Hans Orth, miljökoordinator på Öresundsbron.

Inga hot
Inga människor, inga rovfåglar och enligt ornitolog Kenneth Bengtsson kan inte de trutar och kråkor som äter ägg och fågelungar hota fågelkoloniernas fortlevnad.

– Det blir inte det stora tappet. Jag tror att de får ut ordentligt med ungar, allt tyder på det, säger han.

Jens Ericson, Malmö
jens.ericson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista