Intensiv jakt på rebeller i Ingusjien

I Ingusjien har Ryssland intensifierat jakten på flyende rebeller, efter nattens attack då minst 47 poliser och ett stort antal civila dödades. Trots fem års strider har Ryssland inte lyckats slå ner upproret i Tjetjenien.

De 200 rebellerna som i tre samtidiga attacker på tre olika ställen på natten mot tisdagen attackerade ryska myndigheter i Ingusjien flyr nu från platserna för angreppen.

Enligt ryska försvarsdepartementet jagas rebellerna i bergen på gränsen mot Tjetjenien. Ryska trupper försöker spärra vägen från flera håll, dels med trupper men också med attackhelikoptrar.

Jakt på förövarna
Flera tusen ryska soldater har också kommit till Ingusjien från närliggande områden för att hjälpa till i jakten på förövarna. Ryska styrkor säger att de omringat tre byar i jakten på rebeller.

Men mobiliseringen nu är för sen, skadan för Ryssland är redan skedd. Antalet döda är nu uppe i 47 ryska poliser och ett okänt antal civila.

Ställas till svars
Rysslands president Vladimir Putin sa på tisdagen att förövarna ska jagas och ställas till svars. Men dessa ord klingar mycket ihåligt eftersom Putin gick till val för fem år sedan på att slå ner upproret i Tjetjenien, en delrepublik i södra Ryssland lika stor som Uppland.

Trots den stora krigsmakten i ryggen har Putin alltså inte lyckats och nattens strider visar att rebellerna kan slå till varsomhelst och skapar därför oro i hela regionen.

Ett tecken på det är att det närbelägna Georgien stärkt sin gränsbevakning.

Edvard Unsgaard, Moskva
edvard.unsgaard@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista