Sjuksköterskor i arbete.

LO satsar på kvinnojobben

Kampen för jämställda löner och för att få bort diskrimineringen av kvinnodominerade yrken blir LO:s svåraste utmaning de närmsta åren. Det säger Erland Olausson, LO:s nyvalde avtalssekreterare som har fått i uppdrag att satsa på kvinnorna i nästa avtalsrörelse.

– Det kommer att bli knepigt, men vi måste diskutera och leta oss fram till metoder som gör att det går att höja kvinnodominerade yrken mer för att därmed komma till rätta med problemet, säger Erland Olausson.

LO-kongressen gav på tisdagen LO:s avtalssekreterare Erland Olausson mandat att i nästa avtalsrörelse satsa på kvinnorna.

Kvinnojobben ska uppvärderas
Men det handlar inte bara om låglönesatsningar utan att också jobben uppvärderas. Ett exempel är undersköterskor, som har en omfattande teoretisk utbildning, stort ansvar och enligt LO-mått därför borde ligga ganska högt lönemässigt.

Ändå ligger de lägre än flera mansdominerade yrken som har lika stora krav, enligt Erland Olausson. Viktigt är också rätten till heltid. Många av Kommunals och Handels medlemmar vill ju men får inte jobba heltid.

I debatten var Erland Olausson kritisk till hur de olika förbunden skött frågan om kvinnolöner.

– Vi måste sluta se halva LO-kollektivets problem som jämställdhetsfrågor och den andra halvan som de verkligt fackliga frågorna, sa han.

Rätt prioritering
Per Hyytiänen, ombud för Metall, tycker att LO-ledningen prioriterar rätt.

– Det är jättbra, helt riktigt. Detta är något som vi måste hjälpas åt och dra gemensamt i för att få upp dem som har det lite sämre på arbetsmarknaden.

Mats Arnsmar, ombud för Byggnads, tycker också att beslutet är bra.

– Det är väl egentligen bara positivt om våra fruar får bättre löner, säger han.

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se

Christoffer Morén
christoffer.moren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".